Pomoč iz Hrvaške za slovenske otroke še na poti

Vsak zdravnik naj bi bil 60 delovnih ur na mesec v Ljubljani.
Fotografija: Imen zdravnikov z Reke, ki so dobili v podpis pogodbe, nam včeraj v kliničnem centru niso povedali. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Imen zdravnikov z Reke, ki so dobili v podpis pogodbe, nam včeraj v kliničnem centru niso povedali. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Ljubljanski UKC se o sodelovanju dogovarja s petimi hrvaškimi intenzivisti, pogodbe naj bi bile dvopartitno oziroma dokončno podpisane v teh dneh.

Imen zdravnikov z Reke, ki so dobili v podpis pogodbe, nam včeraj v kliničnem centru niso povedali. Znano je le, da je z vsakim od njih dogovorjenih 60 delovnih ur prisotnosti na mesec, pogodbe bodo sklenjene do konca leta. Enak dogovor bo sklenjen tudi s češkim interventnim kardiologom. Sodelovanje bo potekalo po podjemnih pogodbah, na uro bodo plačani 50 evrov neto, v to ceno pa bodo vključeni tudi vsi stroški prihoda iz tujine. Domači intenzivisti so bili po nekaterih informacijah za 24-urno dežurstvo v povprečju plačani 800 evrov neto oziroma dobrih 33 evrov neto na uro.

Tektonski premiki

»V zadnjih dneh znova postavljamo ekipo na noge. Verjamemo, da bomo lahko z vsemi ukrepi in dogovori znova vzpostavili oddelek otroške kardiologije,« je generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder pojasnil začasno rešitev. Vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Mirta Koželj je povedala, da tudi s prihodom tujih strokovnjakov ne more zagotoviti, da bo po odhodu treh slovenskih otroških kardiologov vse potekalo nemoteno.

Šabeder je na včerajšnjem odboru za zdravstvo v državnem zboru izpostavil, da se dogajajo tektonski premiki na trgu delovne sile. »Tam, kjer je monopol, dobivamo odpovedi tudi drugih strokovnjakov in potem zahteve za podjemne pogodbe oziroma pogodbe za veliko večje zneske,« je pojasnil.

Da bi težave lažje obvladovali, z razpisom iščejo štiri pediatre, znotraj pediatrične klinike bodo premestili vsaj dva pediatra, ki bosta delala na kardiologiji, preusmerili bodo kroženje dveh specializantov z izkušnjami, potekajo intenzivni dogovori s sosednjimi klinikami.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved zagotavlja, da bo Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni zagotovo začel delovati najpozneje 1. julija: »V finalnih dogovorih smo z enim kirurgom, pogodbe še nimamo podpisane, zato imena še ne morem razkriti.« Prihodnji teden naj bi z namenom iskanja kadra obiskali Krakov.

Poslanci bodo na pobudo SDS in NSi v torek na izredni seji obravnavali izredne razmere na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Komentarji: