Razmere se umirjajo, brez elektrike več tisoč odjemalcev

Na terenu so številne enote gasilcev, cestnih podjetij in drugih služb na območju Štajerske, Koroške, Zasavja in tudi Dolenjske.
Fotografija: Ker so na območjih, kjer je snežilo, posipne in plužne skupine, voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti razmeram. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ker so na območjih, kjer je snežilo, posipne in plužne skupine, voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti razmeram. FOTO: Leon Vidic/Delo

Čeprav se je vreme do sinoči umirilo, pa je še naprej izdatno snežilo na Koroškem, Zgornjesavinjskem in na širšem območju Pohorja. Zaradi tega so bile ponoči na terenu številne enote gasilcev, cestnih podjetij in drugih služb na območju Štajerske, Koroške, Zasavja in Dolenjske. V prometu je težave povzročalo predvsem podrto drevje in obilno sneženje, zaradi česar je bilo zaprtih nekaj cest.

Na Koroškem se trenutno sneženje umirja. Zaradi odstranjevanja podrtih dreves je zaprtih več cest, med drugim proti prelazu Radelj in iz Slovenj Gradca proti smučišču Kope, brez elektrike je ostalo okoli 700 odjemalcev. Civilna zaščita občine Dravograd je za danes in jutri izdala priporočilo, da se v šoli na Ojstrici, ki je podružnična šola OŠ Neznanih talcev Dravograd, pouk izvaja na daljavo. »Če se bodo razmere umirile in se bodo lahko vse hribovske ceste normalno splužile, se bo šola odprla za pouk,« je povedal župan Dravograda Anton Preksavec.

Ponoči je bilo največ težav na območju Kaple, kjer so prebivalci še vedno brez električne energije in telefonskega signala, zaradi podrtih dreves pa je največ težav na območju občin Ravne na Koroškem, Prevalje in Muta, kjer posredujejo pristojne službe in gasilci, ki nudijo pomoč.

image_alt
Na Koroškem se sneženje še ne bo umirilo

Podrta drevesa so že v ponedeljek povzročala izpade napajanja z električno energijo na celotnem območju Elektra Maribor in Elektra Celje. Čez noč je ostalo brez elektrike več tisoč odjemalcev. »Vse ekipe so bile ves dan na terenu in se trudile najti čim več napak in jih odpraviti. Hkrati so se sodelavci trudili zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo, s preklopi in izločanjem okvarjenih sektorjev,« so sporočili iz Elektra Maribor.

Regijski centri za obveščanje so sicer ponoči obravnavali 58 dogodkov in za sanacijo posledic na terenu aktivirali 36 prostovoljnih in tri poklicne gasilske enote. Na območju občine Podvelka so zaradi poškodovane elektrodistribucijske infrastrukture odjemalci ostali brez dobave električne energije.

Zaradi podrtega drevja in obilice snega je bilo zaprtih tudi nekaj cest, poškodovano eno vozilo, v Ždinji vasi v občini Novo mesto pa je sneg ogrožal streho objekta, so še navedli v centru za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje.

Prometnoinformacijski center poroča o popolnih zaporah cest zaradi odstranjevanja snega in podrtega drevja na relacijah Ožbalt–Kapla, Ig–Rakitna, Ruta–Lovrenc na Pohorju–Rogla, Solčava–Črna na Koroškem na odseku Koprivna–Sleme, Graška Gora–Šmiklavž, Dravograd–Trbonje, Slovenj Gradec–Pungart, Ribnica–Ribniška koča, Radlje–Radeljski prelaz.

Prepoved za priklopnike in polpriklopnike velja na relacijah Col–Črni Vrh in na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Čez prelaze Korensko sedlo in Jezerski vrh so obvezne verige. Cesta čez Ljubelj je zaprta na avstrijski strani.

Ker so na območjih, kjer je snežilo, posipne in plužne skupine, prometnoinformacijski center voznikom priporoča previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram.

Za danes dopoldne še vedno velja oranžno opozorilo za severni del Slovenije, Agencija RS za okolje opozarja predvsem na veliko nevarnost proženja snežnih plazov v gorskem svetu.

Preberite še:

Komentarji: