Popovič zaradi žalitev Carlove obsojen na šest mesecev pogojno

Nekdanji koprski župan si je pred šestimi leti privoščil opazke na račun oprsja znane novinarke RTV Slovenija.
Fotografija: Boris Popovič je bil obsojen zaradi žaljivih besed na račun novinarke RTV Slovenija Eugenije Carl. FOTO Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Boris Popovič je bil obsojen zaradi žaljivih besed na račun novinarke RTV Slovenija Eugenije Carl. FOTO Jože Suhadolnik

Nekdanji koprski župan Boris Popovič je bil zaradi dveh žalitev in ene žaljive obdolžitve novinarke RTV Slovenija Eugenije Carl obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Carlova pa je bila v nasprotni tožbi oproščena. To nam je potrdil odvetnik Eugenije Carl Aleš Štravs. Popovičev zastopnik Franci Matoz je dejal, da je sodba nezakonita in je napovedal pritožbo.

Kazenski pregon proti nekdanjemu koprskemu županu se je začel zaradi njegovih opazk na račun oprsja Carlove v letu 2013. Ko ga je novinarka po eni od kazenskih obravnav na sodišču prosila za komentar, ji je on odvrnil, da so njene nove prsi tako perfektne, da jih je pohvalila celo njegova žena. Carlova je od Popoviča že predhodno na prvi stopnji iztožila tudi odškodnino v višini 3500 evrov, ki ji jo je prisodilo ljubljansko okrajno sodišče.

»Nisem zmagala samo jaz, zmagala je družbena normalnost. Tako nizkotni in zavrženi osebni napadi na zasebnost in intimo posameznika, kot si jih je privoščil nekdanji župan, v civilizirani evropski državi ne morejo ostati nekaznovani. Z obsodilno sodbo je sodišče v javnost poslalo pomemben signal, in sicer, da so žrtve varne, ker je institucija, ki jih mora ščititi brezkompromisno odigrala vlogo varovalke pred ravnanji, ki grobo posegajo v njihovo neodtujljivo in ustavno pravico do človeškega dostojanstva ter osebne in profesionalne integritete. In nenazadnje, politični moči je sodišče danes odvzelo legitimnost, da pod plašč pravice do svobode izražanja brezsramno skrije poskuse discipliniranja in utišanja novinarjev,« se je glasil komentar Eugenije Carl.

Komentarji: