Poslanci SDS: Deležni smo bili laži in manipulacij

Tako nasprotniki kot zagovorniki zakonov, o katerih bodo državljani odločali na referendumih v nedeljo, so danes sklicali novinarske konference.
Fotografija: Poslanci SDS Branko Grims, Alenka Jeraj in Zvonko Černač na novinarski konferenci. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Poslanci SDS Branko Grims, Alenka Jeraj in Zvonko Černač na novinarski konferenci. FOTO: Jure Eržen/Delo

Le dve uri po novinarski konferenci poslancev SDS, ki so na novinarski konferenci v državnem zboru spregovorili »o manipulacijah, ki se pojavljajo v zvezi z zakoni, o katerih bomo odločali na referendumih«, so novinarsko konferenco organizirale tudi stranke vlade. Vodje poslanskih skupin Svobode, Socialnih demokratov in Levice, torej predlagateljev zakonov, o katerih bodo državljani odločali v nedeljo, so na Trgu republike v Ljubljani državljane pozvali h glasovanju za zakone. 

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic je zatrdil, da so predlagani »zakoni dobri«, vodja poslancev Socialnih demokratov Jani Prednik pa je pojasnil, da prvič v zgodovini opozicija nagaja vladi že z blokado zakona o vladi. Opozoril je na sporno dogajanje na RTV, ki si ga po njegovem mnenju večina državljanov ne želi, glede zakona o dolgotrajni oskrbi pa je pojasnil, da je po letih čakanja prejšnja vlada sprejela zakon, ki je bil slab. »Mi smo ga izboljšali, pa ga je stranka SDS z referendumom zablokirala,« je dejal Prednik. 

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je mnenja, da so bili referendumi sklicani »na škodo prebivalstva, saj blokirajo kakovostno dolgotrajno oskrbo, javno in neodvisno RTV ter učinkovito organizacijo vlade«.

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic je zatrdil, da so predlagani »zakoni dobri«. FOTO: Zajem zaslona
Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic je zatrdil, da so predlagani »zakoni dobri«. FOTO: Zajem zaslona

SDS o ukinjanju pravic

Zvonko Černač je izrazil mnenje, da Golobova vlada za nobenega izmed predlaganih zakonov nima nobenega argumenta, zato se po njegovem zateka k lažem in manipulacijam, v resnici pa poskuša s predlaganimi zakoni ljudem odvzeti njihove pravice. Z zakonom o dolgotrajni oskrbi bi Golobova vlada tako rada odvzela že uzakonjene pravice. Zakaj Golobova vlada to sploh počne, ni nikoli pojasnila, je opozoril. Zatrdil je, da sredstva za izvajanje zakona so zagotovljena, čeprav je sedanja vlada »lagala«, da niso.

image_alt
Skrbi, kako bodo starejši deležni storitev, ki jih potrebujejo

Tudi Alenka Jeraj je mnenja, da so pri referendumski kampanji zagovorniki manipulirali in zavajali. Glede zakona o RTV pravi, da zakon vrača ureditev, ki je že bila v devetdesetih letih, in omogoča večji vpliv politike kot zdaj, in dodaja, da trenutno RTV ni politiziran. Ustava podeljuje pooblastila državnemu zboru, ne pa civilni družbi, je opozorila Jerajeva. Po njenem si bo vlada z zakonom izvedla popolno politizacijo RTV. Zatrdila je tudi, da gledanost nacionalke v zadnjem letu raste in da so navedbe, da pada, manipulacija. Černač je dodal, da želi vlada z zakonom gledalcem odvzeti pravico, da soupravljajo javno RTV. 

image_alt
Problem nacionalke je dolgoletna španovija med SD in SDS

Branko Grims je mnenja, da Golobova vlada ni vitka, kakor ta »zavaja«, »ampak se mastno redi«. Opozoril je, da bodo morali, če bo nov zakon sprejet, davkoplačevalci plačevati stroške novih ministrstev, zaradi česar je vlada povečala porabo v proračunu. »Zaradi tega zapravljanja se je povečala brezposelnost, gospodarska rast pa je strmoglavila,« je zatrdil in posvaril pred manipulacijami »socialistov«, ki z inflacijo in davki »jemljejo slovenskim davkoplačevalcem«. Državljane je zato pozval, naj glasujejo proti, »da se ohrani Slovenija«. 

image_alt
Najslabše kaže zakonu o vladi

Na vprašanje novinarjev, kaj menijo o manipulacijah, ki se pojavljajo po družbenih omrežjih ter v lažnem imenu vladnih strank pozivajo h glasovanju proti zakonom, je Černač zatrdil, da »stranka SDS s tem nima nič«.

Zvečer bo v prestolnici potekal shod za RTV, ki se ga bodo med drugim udeležili tudi pevca in glasbenika Vlado Kreslin in Zoran Predin, televizijski voditelj Marcel Štefančič in novinarka Miša Molk.

Preberite še:

Komentarji: