Poslanci se bodo seznanili z odstopom Dominike Švarc Pipan

V četrtek, ko je ministrica podala odstopno izjavo, je vlada na njen predlog razrešila tudi državnega sekretarja Igorja Šoltesa.
Fotografija: Dominika Švarc Pipan. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Dominika Švarc Pipan. FOTO: Jože Suhadolnik

Državni zbor, ki je ob desetih začel izredno sejo, se bo seznanil z odstopom pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, o katerem je ta premiera Roberta Goloba obvestila v četrtek. S tem ji bo prenehala ministrska funkcija, Golob pa mora po poslovniku v naslednjih desetih dneh predlagati novega ministra ali sporočiti, kdo bo začasno vodil resor.

Dominika Švarc Pipan ministrsko funkcijo zapušča po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva za pravosodje podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu.

image_alt
Zmagovalci in poraženci v aferi zaradi sodne stavbe

Sama zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena, pri tem pa je s prstom pokazala tudi na nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim na generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta. Ta je s funkcije odstopil, v SD pa so se odločili, da bodo imeli aprila volilni kongres. Ministrica je medtem iz stranke izstopila.

image_alt
V SD na volilni kongres predvidoma 13. aprila

V zadnjih tednih se je Dominika Švarc Pipan tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa in premieru Golobu v teh dneh predala poročilo o svojih ugotovitvah. V četrtek pa je zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z omenjenim poslom vlada na njen predlog razrešila državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Igorja Šoltesa.

Premier mora zdaj skladno s poslovnikom državnega zbora v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo to funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. S koalicijsko SD so se sicer dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam, a obvestila o tem v DZ še ni poslal. Kot kaže, bo torej v omenjenem roku poskušal najti novega kandidata, tekoče posle na ministrstvu pa bo še nekaj dni opravljala dosedanja ministrica Švarc Pipan.

Novega kandidata naj bi glede na dogovor sicer iskali skupaj s SD, pravosodni resor namreč sodi v kvoto te stranke. Poiskali naj bi »čim boljšega strokovnjaka«, šele nato pa bodo razmišljali o »koalicijski matematiki«, je pred dnevi dejal podpredsednik vlade iz vrst Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič.

Preberite še:

Komentarji: