Pred počitnicami po evropsko zdravstveno kartico

V EU, državah OECD, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Bosni in Hercegovini ter Avstraliji velja evropska zdravstvena kartica, za drugje potrebno komercialno zdravstveno zavarovanje.
Fotografija: Med počitnicami tek za zdravje. Foto Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Med počitnicami tek za zdravje. Foto Jure Eržen/Delo

Zdaj je čas, da si uredite evropsko zdravstveno kartico, če nameravate potovati v tujino, so spomnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer kartice izdajajo. Dobro jo je naročiti sedem dni pred potovanjem v tujino, in ne le štiri dni, kot zadostuje običajno. Med 15. junijem in in 31. julijem pričakujejo namreč na ZZZS povečano povpraševanje, saj izteče veljavnost kar 350 tisoč zdravstvenim karticam, ki so bile izdane lani v tem času. Na ZZZS svetujejo, da vsakdo pogleda, ali je evropska zdravstvena kartica blizu izteka. Novo lahko naročite že 30 dni pred iztekom. Naročiti jo je možno na tri načine: preko spletne strani ZZZS, s telefonskim SMS ali osebno na okencu ene izmed izpostav ZZZS. Tam lahko dobite kartici enakovredno potrdilo, ki velja v tujini, takoj.
 

Kje vse velja evropska zdravstvena kartica?


Enako kot do sedaj velja evropska zdravstvena kartica v vseh državah Evropske unije, evropskega gospodarskega prostora in v Švici. V teh državah imajo zavarovanci z njo pravico do nujnih in potrebnih storitev.
Prav tako velja v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Bosni in Hercegovini ter Avstraliji, vendar imajo v teh državah zavarovanci pravico le do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči, to je tisto zdravljenje, ki ga ni mogoče odložiti, ne da bi bilo ogroženo življenje ali zdravje zavarovanca.
V ZDA, Egiptu, Tuniziji, Turčiji in drugih državah tretjega sveta evropska kartica ne velja, zato na ZZZS svetujejo, da naj sklenejo zavarovanci komercialno zdravstveno zavarovanje.
 

Katere zdravstvene pravice krije?


Evropska kartica velja v vseh državah v javni zdravstveni mreži. Z njo pridobijo slovenski zavarovanci tiste pravice, ki jih imajo državljani tiste države, kjer gredo k zdravniku in kartico uporabljajo. Ker ima vsaka država nekoliko drugače urejen zdravstveni sistem in zdravstvene pravice, je dobro pred potovanjem pogledati na spletni stran ZZZS ali pa na spletno stran ministrstva za zunanje zadeve, kjer imajo popisane pravice v posamezni državi.

V Belgiji, denimo, kjer imajo domačini 20-odstotno doplačilo k operacijam, velja enako doplačilo tudi za Slovence.

V Franciji, kjer imajo za nekatere športne aktivnosti, na primer za smučanje, posebno zavarovanje, tudi Slovencem zdravljenja poškodb pri takih aktivnostih evropska kartica ne bo krila.
 

Kako bo letos na Hrvaškem?


Na Hrvaškem, kamor odhajajo Slovenci množično na morje, se utegne tudi letos zgoditi, da bodo s kartico težave. V tako imenovanih turističnih ambulantah namreč kartic ne sprejemajo, saj so te ambulante zasebne in ne javne. Pred obiskom zdravnika na Hrvaškem je treba torej pogledati, ali je ambulanta opremljena s posebno nalepko javne zdravstvene mreže. na hrvaškem poznajo tudi univerzalno doplačilo iz žepa za obisk zdravnika, zobozdravnika in za zdravilo na recept 10 kun, za obisk specialista 25 do 50 kun, za vsak dan v bolnišnici pa je treba iz žepa doplačati 100 kun. Tega denarja zavarovanec ne more dobiti povrnjenega od ZZZS. Če bodo zavarovanci na Hrvaškem imeli kakršnekoli težave v zvezi z evropsko zdravstveno kartico, lahko me 8. in 16. uro pokličejo na eno izmed naslednjih brezplačnih telefonskih številk:
0800 7999
0800 7979
00385 1 644 9090
 

Posebnosti v Bosni - kako si povrniti denar


V Bosni in Hercegovini je treba spoštovati posebni postopek, ki določa, da se mora zavarovanec najprej zglasiti z evropsko kartico in spremnim dopisom na uradu zdravstvenega zavarovanja v kraju začasnega bivanja, šele nato gre k zdravniku. V primeru nuje pa lahko gre najprej k zdravniku v javni zdravstveni mreži.

Če so slovenski zavarovanci na območjih, kjer velja evropska zdravstvena kartica, šli k zasebnemu zdravniku ali v zasebno bolnišnico, imajo pravico do povračila stroškov na ZZZS v višini cen, kot so priznane za te storitve v v tuji zavarovalnici. K zahtevku za povračilo stroškov je treba priložiti originalne račune in medicinsko dokumentacijo, kot so zdravniški izvid, odpustno pismo, recepte za zdravila ... Brez tega ni povrnitve stroškov. Povrnitve stroškov prav tako ni za doplačila iz žepa.

Lani so zavarovanci vložili na ZZZS 4632 zahtevkov za povračilo stroškov v skupni vrednosti 312.131 evrov. Največ (2043) jih je bilo s Hrvaške. Poleg tega je zaradi zdravljenj na Hrvaškem preko kartice plačal ZZZS še dodatnih 11.693 računov za slovenske zavarovance, in sicer v skupni vrednosti 1,279 milijona evrov.
 

Kdaj je porod v tujini nujen?


Ali je porod nujna zdravstvena storitev, ki jo ZZZS v tujini krije? Nujni porod je nujna storitev in jo ZZZS krije. porod, ki bi ga ženska opravila v tujini preko izračunanega roka za porod, pa se ne šteje kot nujna, ampak kot načrtovana storitev. V tem primeru poroda v tujini ZZZS ne plača, saj načrtovanih storitev ne plačuje. Izjema so specialistični pregledi na napotnico, pri katerih velja v EU prost pretok pacientov.
 

Že leta 2019 enotna evropska kartica za vse urade in ljudi


Na ZZZS pričakujejo, da bo v EU zaživela digitalna evropska kartica, ki bo omogočala medsebojno komunikacijo najrazličnejših uradov po vseh državah EU, tudi zdravstva. Predvidoma naj bi tako kartico državljani EU dobili junija 2019. Ko bo uvedena, bo trajna, in takrat evropska zdravstvena kartica ne bo več potrebna. Zdaj velja v Sloveniji leto dni, za otroke in upokojence pa pet let.
 

Komercialna zavarovanja za tretje države


Tako na ZZZS kot tudi na ministrstvu za zunanje zadeve priporočajo sklenitev komercialnega zdravstvenega zavarovanja, če se odpravljate v države, kjer evropska zdravstvena kartica ne velja. Na zavarovalnicah Vzajemna in Triglav zdravstvena zavarovalnica pa ga priporočajo tudi za take države, kjer kartica velja. Evropska kartica namreč ne krije ne nujnega zdravljenja, prevozov bolnikov do zdravstvenih ustanov, prevozov s helikopterji, prevoz obolelega v Slovenijo, doplačil iz žepa, zdravljenja v zasebnih ustanovah. Vse našteto in še kaj pa krijejo komercialne zavarovalnice glede na vrsto sklenjene dodatne zavarovalne police.
 

Cepljenja in splošna tveganja


Pred odhodom v tuje države, predvsem bolj eksotične, se je dobro cepiti. Pravi čas za to je vsaj mesec dni pred odhodom, ko je dobro obiskati ambulanto za popotnike v okviru Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja. V teh ambulantah se bodo lahko posvetovali glede cepljenja in se tudi cepili. Nekatera cepiva pa imajo tudi osebni izbrani zdravniki.

Za popotnike in turiste so pomembne tudi posredne informacije, ki vplivajo na zdravje. To so na primer podatki o pitni vodi, okužbam, ki so možne s hrano, o boleznih, ki jih v nekaterih zemeljskih območjih prenašajo žuželke in podobno. Informacije o teh tveganjih so objavljene tako na spletni strani nacionalnega inštituta za varovanje zdravja kot nekatere tudi na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve. na ministrstvu za zunanje zadeve so povedali, da od aprila lani velja nov Zakon o konzularni zaščiti, ki določa, da lahko konzularno predstavništvo založi za slovenskega bolnika v tujini denar za zdravljenje, če ta nima lastnih sredstev, ki jih mora bolnik po prihodu v Slovenijo vrniti. Bolj običajna pa je pot, da založijo denar sorodniki obolelega. Vsekakor priporočajo komercialno zavarovanje, v primeru stiske pa se seveda slovenski državljani lahko obrnejo po pomoč na najbližje konzularno predstavništvo, kjer obravnavajo nujo glede zdravstva enako kot vsako drugo stisko slovenskih državljanov.

Komentarji: