Predlagane spremembe ne rešujejo problema gledanosti

Kolektiv informativnega programa TVS je programske svetnike pozval, naj osnutek programsko-produkcijskega načrta zavrnejo.
Fotografija: Nov programski načrt želi ukiniti oziroma prestaviti oddaje Politično s Tanjo Gobec, Utrip, Zrcalo tedna in Globus, ki je edina zunanjepolitična televizijska oddaja pri nas. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Nov programski načrt želi ukiniti oziroma prestaviti oddaje Politično s Tanjo Gobec, Utrip, Zrcalo tedna in Globus, ki je edina zunanjepolitična televizijska oddaja pri nas. FOTO: Blaž Samec/Delo

Predlog programsko-produkcijskega načrta (PPN) RTVS se kljub opozorilom kolektiva informativnega programa TVS ni bistveno spremenil, je na novinarski konferenci pred RTVS dejal novinar Igor E. Bergant. Programske svetnike so pri tem pozvali, da osnutek PPN zavrnejo in ga prilagodijo tako, da bo bolj ustrezno uresničeval poslanstvo RTV.

Njihovi ključni pomisleki in opozorila ostajajo, da določene spremembe »po strokovnem mnenju informativnega programa škodijo poslanstvu javnega zavoda«, saj ukinjanje in premeščanje oddaj spominja na neki drug čas in prostor, je dejal Bergant.

»Problem je, da je načrt v pomembnem delu nedorečen, predvsem pa je nejasno, kako bi ga ob najboljši volji sploh lahko realno izvajali, kar še posebej velja za obsežne programske sklope na drugem programu,« je dejal Bergant.

Po Bergantovem zatrjevanju spremembe ne rešujejo problema gledanosti, na kar se sklicujejo predlagatelji. »Informiranje ni edino, a je zagotovo eno od ključnih poslanstev evropskih radiotelevizijskih servisov, pri čemer kriterij gledanosti ni in ne sme biti edini pa tudi ne glavni,« je dejal.

Čas finančnih težav ni primeren za eksperimentiranje

Pojasnil je, da se sodelavci informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) sprememb ne bojijo, saj da si želijo delati »še več, še bolje in v boljših razmerah«.

»Zavedamo se, da je veliko odvisno od nas samih, smo pa zaskrbljeni, ker predlagane rešitve vsega tega ne omogočajo. Predlagatelji celo izrecno govorijo o eksperimentu,« je dejal. Po njegovih besedah čas finančnih težav RTVS ni primeren za eksperimentiranje, pač pa osredotočenje na že znano.

Posebej so poudarili, da ob teh vprašanjih ne gre ne za posameznike, ne za politiko in ne za težavo v komunikaciji, temveč za »nepremišljen, v delu nestrokoven« ter kadrovsko »neusklajen načrt«.

Da krčenje programa in prestavitev dela sporeda na drugi program slabi vlogo in poslanstvo RTV, meni tudi vršilka dolžnosti odgovorne urednice Manica Janežič Ambrožič. »134 kolegov, in vsak od nas ima seveda različno mnenje o različnih stvareh glede načrtovanih korenitih posegov, meni, da so spremembe korak v napačno smer,« je dejala Janežič Ambrožičeva.

Poudarila je, da se na RTV niso poenotili zaradi strahu pred spremembami, ampak ker je načrtovana sprememba programa izjemno tvegano početje. Kljub temu je mnenja, da so spremembe nujne, a jih je po njenem treba strokovno, profesionalno utemeljiti, se o njih pogovoriti, jih kadrovsko in produkcijsko uskladiti.

V nagovoru so izpostavili še, da želi nov programski načrt ukiniti oziroma prestaviti oddaje Politično s Tanjo Gobec, Utrip, Zrcalo tedna in Globus, pri čemer so poudarili, da je slednja edina zunanjepolitična televizijska oddaja pri nas.

Preberite še:

Komentarji: