Prekinjen postopek za odvzem premoženja Janši

Višje sodišče je potrdilo odločitev, da gre zakon (Zopni) v ustavno presojo. Tako bo primer končno prišel do ustavnih sodnikov.
Fotografija: Kot je znano, je sodišče prvaku SDS sredi lanskega oktobra po pol leta in več neuspelih poskusih vendarle uspelo vročiti tožbo specializiranega tožilstva. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Kot je znano, je sodišče prvaku SDS sredi lanskega oktobra po pol leta in več neuspelih poskusih vendarle uspelo vročiti tožbo specializiranega tožilstva. FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Višje sodišče je potrdilo sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je prekinilo postopek odločanja o tožbi za odvzem premoženja nezakonitega izvora zoper predsednika SDS Janeza Janšo in zakon (Zopni) poslalo v ustavno presojo.

Konec lanskega leta smo poročali, da je okrožno sodišče postopek prekinilo, ker je razpravljajoča sodnica na ustavno sodišče podala zahtevo za oceno ustavnosti omenjenega zakona. Zoper takšno odločitev se je pritožilo tožilstvo, a je višje sodišče zdaj pritožbo zavrnilo.

Kot je znano, je sodišče prvaku SDS sredi lanskega oktobra po pol leta in več neuspelih poskusih vendarle uspelo vročiti tožbo specializiranega tožilstva, in to s tako imenovano nadomestno vročitvijo. Janša v zakonskem roku 30 dni od vročitve ni vložil odgovora na tožbo, zato bi lahko sodišče izdalo tako imenovano zamudno sodbo, s katero ugodi tožbenemu zahtevku. To sodišče stori, če so izpolnjeni določeni zakonski pogoji, a se razpravljajoča sodnica ni odločila za izdajo zamudne sodbe, temveč je postopek prekinila in na ustavno sodišče podala zahtevo za ustavno presojo, saj ima pomisleke do skladnosti določil Zopnija z ustavo – predvsem prenizka stopnja suma, ki jo zakon zahteva za uvedbo finančne preiskave (zakon navaja zgolj razloge za sum), in rok za vložitev tožbe.

Višje sodišče ji je zdaj pritrdilo, zavrnilo pritožbo tožilstva in sklep o prekinitvi postopka potrdilo, tako da bo primer končno prišel do ustavnih sodnikov. To je doslej izdalo več odločb v zvezi z Zopnijem, a razen nekaj manjših neskladnosti nekaterih določb drugih neskladij (doslej) ni ugotovilo, imajo pa ustavni sodniki na mizi še nekaj podobnih pobud.

Komentarji: