Kmalu prepoved neposredne prodaje blaga in storitev, trgovine z živili bodo ostale odprte

Zdravko Počivalšek je sporočil, da se pripravlja odlok za prepoved neposredne prodaje blaga in storitev, trgovine z živili, lekarne, pošte, banke in bencinske črpalke so izvzete.
Fotografija: Mejni prehod Obrežje. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Mejni prehod Obrežje. FOTO: Jože Suhadolnik

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je prek twitterja sporočil, da vlada pripravlja odlok za prepoved neposredne prodaje blaga in storitev potrošnikom. Iz odloka so izvzete trgovine z živili, lekarne, pošte, banke in bencinski servisi, ki bodo lahko poslovali nemoteno. Ministrstvo za kmetijstvo pa je pozvalo, naj ljudje ne hodijo v trgovino, če to ni res nujno, nakup naj opravi en član družine. Poudarjajo, da zalog živil ne primanjkuje. 


 

Vlada je že sprejela več ukrepov


Krizni štab je na seji sprejel več ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa. Od polnoči bo v Sloveniji začasno ukinjen ves potniški promet, za nujne poti bo mogoče še vedno uporabiti taksi, je pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Taksisti bodo morali pred sprejetjem novega potnika ustrezno razkužiti dele vozla, ki so v rednem stiku s strankami. Odlok prepoveduje tudi prevoz oseb z žičnicami in vzpenjačami. Vzpenjača na Ljubljanski grad je sicer preventivno zaprta že od včeraj. 







Izvajati se bo začel nadzor nad preventivnimi ukrepi v trgovinah. »V prihodnjih dneh je pričakovati kontrole. Morda tudi ukrepe, s katerimi bomo striktno predpisali uporabo zaščitnih ukrepov,« je napovedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.



Življenje v prestolnici je zastalo. FOTO: Voranc Vogel
Življenje v prestolnici je zastalo. FOTO: Voranc Vogel


Vlada pripravlja ukrep, s katerim bo zaprla vse gostinske lokale. Veljati bo začel že v ponedeljek, so za STA potrdili v uradu vlade za komuniciranje. Gostincem priporočajo, naj ne nabavljajo zalog. Odlok, ki bo uvedel zaprtje, bo predvidoma objavljen popoldne.

Za govorca kriznega štaba je bil imenovan Jelko Kacin, ki je podobno funkcijo opravljal že med osamosvojitveno vojno. »Konec bo lokalov, konec bo druženja, država bo poskrbela za to, da bomo razumeli, da ne smemo ogrožati sebe in drugih. Začeti moramo pri sebi,« je Kacin oznanil v svojem prvem nastopu na novi funkciji.

Preberite še:

Komentarji: