Pri višini pokojnine se upoštevajo vse vrste dokupa dobe

Po besedah direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) Marijana Papeža se dokup nikoli ni nikomur odvzel.
Fotografija: Med aktivnimi uživalci pokojnin je bila ta z znižanjem iz različnih razlogov odmerjena 7506 upokojencem. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Med aktivnimi uživalci pokojnin je bila ta z znižanjem iz različnih razlogov odmerjena 7506 upokojencem. FOTO: Jože Suhadolnik

Vse vrste dokupa dobe se, če so bili v roku plačani prispevki, upoštevajo pri višini pokojnine, je na novinarski konferenci zatrdil generalni direktor Zpiza Marijan Papež. Posebej je izpostavil, da se status dokupov dobe za vojaški rok in dobe za čas študija s spremembo zakona, ki je začela veljati leta 2013, ni v ničemer spremenil.

Po besedah direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) se dokup nikoli ni nikomur odvzel. Zakonodajalec ni nikoli razmišljal o tem, da se ta doba, ko posameznik izpolni pogoje za upokojitev, ne bi upoštevala, je poudaril.

V preteklosti je sicer prišlo do primerov, ko se dokupljena doba ni upoštevala pri izračunu pokojnine. Pred letom 2000 oz. pred uveljavitvijo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je bila lestvica namreč omejena na 85 odstotkov. Kdor je takrat dobo dokupil, nato pa dosegel 40 let dobe, se mu ta ni dodatno upoštevala, je pojasnil.

Leto 2000 pa je prineslo odprto lestvico in od takrat ni več primerov, ko se dokup ne bi upošteval, je zatrdil Papež. So pa tisti, ki so se upokojili s 40 leti pokojninske dobe, ki je vključevala tudi dokup študija in vojaškega roka, niso pa dopolnili starosti 63 let, imeli trajni malus v višini do 18 odstotkov.

Marijan Papež. FOTO: Leon Vidic
Marijan Papež. FOTO: Leon Vidic

 

Dokupljena doba za študij ali vojaški rok


Zakon iz leta 2012 z začetkom veljavnosti v letu 2013 je namesto delovne dobe uvedel pokojninsko dobo brez dokupa. Vendar pa se tudi v tem primeru šolanje in vojaški rok nista vštevala vanjo. Kot je poudaril Papež, se s spremembo zakona status omenjenih dob ni torej v ničemer spremenil.

Nedavno ustanovljena civilna iniciativa Dokup dobe je namreč pred tedni pozvala državo, naj dokupljeno dobo za študij ali vojaški rok prizna pod pogoji, ki so veljali pred pokojninsko reformo iz leta 2012. Kot so trdili, je namreč veljavni pokojninski zakon uvedel razliko med pokojninsko dobo brez dokupa in pokojninsko dobo z dokupom, pri čemer so zavarovanci s pokojninsko dobo brez dokupa v ugodnejšem položaju kot tisti z dokupom.

Andraž Rangus iz Zpiza je podrobneje pojasnil vrste dob, ki vplivajo na znižanje pokojnine. Delovna doba po pokojninskem zakonu iz leta 1999 tako ne vključuje dokupljene dobe študija in vojaškega roka ter dodane dobe. Pokojninska doba brez dokupa (po zakonu iz leta 2012) ne vključuje dokupa pokojninske dobe (vključno z dokupom študija in vojaškega roka) ter obdobja prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje od 1. januarja 2013 dalje.

Med aktivnimi uživalci pokojnin je bila ta z znižanjem iz različnih razlogov odmerjena 7506 upokojencem. To po besedah Rangusa predstavlja 1,4 odstotka vseh uživalcev starostne, predčasne in invalidske pokojnine v februarju 2019.
 

Vseh znižanj po zakonu iz leta 2012 je 2229


Med trenutno vsemi aktivnimi uživalci pokojnin je dokup za čas služenja vojaškega roka izvedlo 20.277 oseb, za čas študija pa 11.068 oseb. Od tega je 7022 oseb izvedlo obe vrsti dokupa. Skupaj je tako dokup za čas služenja vojaškega roka in za čas študija izvedlo 24.323 oseb.

Med vsemi je bila pri tistih, ki so se upokojili po pogojih iz zakona iz leta 1999, 2819 osebam pokojnina odmerjena z znižanjem. Vseh znižanj je bilo po tem zakonu 5277. Med tistimi, ki so izvedli dokup vojske in študija in se upokojili po pogojih iz zakona iz leta 2012, pa je bila predčasna pokojnina odmerjena z znižanjem 449 osebam. Vseh znižanj po zakonu iz leta 2012 je 2229, je med drugim še navedel Rangus.

Komentarji: