Pričanje: Golob zahteval zamik aretacije ruskih vohunov

Sogovorniki, ki poznajo obveščevalno-varnostno dogajanje, so nad takšno zahtevo Roberta Goloba zgroženi.
Fotografija: Sogovorniki, ki poznajo obveščevalno-varnostno dogajanje, so nad takšno zahtevo Roberta Goloba zgroženi, saj je s takšno zahtevo lastno korist postavil pred nacionalno varnost. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Sogovorniki, ki poznajo obveščevalno-varnostno dogajanje, so nad takšno zahtevo Roberta Goloba zgroženi, saj je s takšno zahtevo lastno korist postavil pred nacionalno varnost. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Mogoče je razumeti, da je predsednik vlade uporabil svoj politični vpliv na konkretne postopke dela obveščevalno-varnostnih služb,« je Vida Čadonič Špelič, poslanka NSi, poudarila po pričanju nekdanje ministrice Tatjane Bobnar ter nekdanjega v. d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava pred parlamentarno preiskovalno komisijo. Napovedala je sklic nujne seje komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb, ki jo vodijo. Prav gotovo tudi zaradi njunega pričanja na zaprtem delu seje, da je krog predsednika vlade Roberta Goloba, morda celo on sam, zahteval preložitev aretacije domnevnih ruskih vohunov.

Najprej so aretacijo namreč načrtovali 28. novembra lani, kar pa je sovpadlo s proslavljanjem trojne referendumske zmage, in sicer o noveli zakona o RTV Slovenija, vladi in dolgotrajni oskrbi. Morebitna aretacija, ki jo je državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premiera Andrej Benedejčič označil za največji uspeh Sove, bi to lahko zasenčila. Znano je, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) – takšnih pooblastil Sova namreč nima – aretacije v ljubljanskih Črnučah nato izvedel natančno teden dni pozneje 5. decembra.

Sogovorniki, ki poznajo obveščevalno-varnostno dogajanje, so nad takšno zahtevo Roberta Goloba zgroženi, saj je s takšno zahtevo lastno korist postavil pred nacionalno varnost. 

Iz Sove so nam po poizvedovanju o omenjenem dogajanju odgovorili, da je za vodenje in usmerjanje vseh aktivnosti agencije pristojen izključno njen predstojnik, torej direktor agencije, to je Joško Kadivnik. Potrdili so, da je Sova v tem primeru svoje aktivnosti načrtovala v sodelovanju z NPU, drugi podatki pa da so tajni.

Vladimir Prebilič, profesor obramboslovja na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, pa v dogajanju in pritiskih, o katerih sta pričala Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar, vidi predvsem nezaupnico sistemom, ki so večkrat tarča oblastnikov: »Zrelost demokracije se kaže v tem, koliko so sposobni samoomejevanja.«

Golob je danes dejal, da bo s svojim pričanjem, pričami in dokazi tudi sam pojasnil, kako »malo resnice« sta govorila Lindav in Bobnarjeva. 

Komentarji: