Proteste spremljali tudi agenti Sove

Poslanci o tem, kdo je za protesti in ali bi bilo mogoče nasilje preprečiti.
Fotografija: Med ranjenimi na protestih so bili tudi policisti in novinarji. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Med ranjenimi na protestih so bili tudi policisti in novinarji. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Na nasilne proteste prejšnji teden – o njih so poslanci razpravljali na odboru za notranje zadeve in na Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) – naj bi poleg skupine Anonymous vabili in nato na njih sodelovali tudi predstavniki kriminalnih združb, nekaterih varnostnih služb in navijaških skupin. Šlo naj bi za stare znance policije, in kot je povedal tudi notranji minister Aleš Hojs, sklepajo, da je vlada z ukrepi za omejitev gibanja in združevanja vplivala tudi na njihov posel.

Zakaj policija ni ukrepala učinkoviteje – predhodni informativni pogovori so po naših informacijah v nekaterih primerih sicer bili opravljeni –, če so bile varnostno-obveščevalne službe seznanjene z možnostjo nasilnih izgredov, naj bi med drugim zanimalo poslance, ki od policije in Sove zdaj pričakujejo še pisno poročilo njunih ravnanj pred in med protesti. Predvidoma čez dva tedna – prihodnji teden bo seja državnega zbora – pa bodo oboroženi s podatki poslanci obeh parlamentarnih teles nadaljevali zasedanje, pri čemer je pričakovati, da bosta koalicija in opozicija še naprej kazali s prstom druga na drugo.

Tako je poslanec Levice Miha Kordiš včeraj že izpostavil, da je z dogodki poleg podzemlja povezana tudi kakšna neonacistična skupina z zgodovinsko izpričanimi povezavami do SDS. Njegove navedbe je Sova nato označila za neresnične. Menda naj bi šlo pri tem le za predvidevanje obveščevalcev, da bosta na protestih tako skrajnodesničarska skupina Blood&Honour kot tudi skrajnolevičarska Antifa, a ju tam menda niso zaznali.

​Glede na to, da sklepajo, da so na policiji in v političnem vrhu vedeli, kakšen protest se pripravlja, pa so v opoziciji prepričani še, da bi stopnjevanje nasilja »na marsikateri točki lahko preprečili«, a da je uporaba represivnih sredstev vladajočim očitno ustrezala. Kot možne vzroke navajajo povod za zaostritev sankcij za protestnike.



»Do različnih interpretacij sodelujočih na seji odbora se agencija ne bo opredelila, prav tako pa žal, zaradi tajnosti podatkov, ne more komentirati dejanske vsebine predstavljenega poročila agencije. Agencija pa utemeljeno pričakuje, da z njenimi podatki vsi ravnajo zakonito in odgovorno,« je zadevo komentiral direktor Sove Janez Stušek in dodal, da so na zaprti seji predstavili podrobno poročilo. Že v javnem delu notranjega odbora pa je povedal, da so dogajanje, povezano s protestom, spremljali, ker so bile »izkazane določene mednarodne aktivnosti«. Protest naj bi sicer po naših informacijah spremljali tudi agenti Sove.

Na Knovs je bil vabljen tudi premier Janez Janša, da bi pojasnil pristojnosti direktorja Sove glede obveščanja o nasilnih protestih, a se je opravičil za odsotnost. Kmalu po protestih je namreč premier objavil tudi fotografijo nekdanjega zaposlenega na zavodu za blagovne rezerve Ivana Galeta na prizorišču protestov, ki naj bi mu jo poslal direktor Sove. Da fotografije ni poslal v zvezi z opravljanjem svojih nalog na agenciji, je že prejšnji teden dejal Stušek. Glede na to, da bo Knovs zadevo še obravnaval, pa ni izključeno, da Janša vabila ne bo dobil znova.

image_alt
Aleš Hojs: Zdaj neproduktivno nažigamo drug čez drugega

Preberite še:

Komentarji: