Skrajni čas, da se šole odprejo za vse otroke

V Kopru, Hrpeljah, Trbovljah, Celju in Ljubljani protestniki izrazili nestrinjanje s ponovnim zapiranjem šol in vrtcev.
Fotografija: Okoli sto protestnikov se je zbralo tudi na ljubljanskem Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Okoli sto protestnikov se je zbralo tudi na ljubljanskem Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik

Protesti zaradi zapiranja šol v regijah s slabšo epidemiološko sliko so se po sobotnem protestu v Trbovljah danes nadaljevali v številnih krajih po državi. Okoli sto protestnikov, tudi otrok, je svoje nestrinjanje z vladnimi odločitvami izrazilo v Ljubljani, kritiki ukrepov so se zbrali tudi v Kopru, Mariboru, Kranju, Celju in drugod.

Na koprski semedelski promenadi se je dopoldne zbralo več sto staršev in otrok ter drugih v znak protesta proti ponovnemu zaprtju šol v obalno-kraški regiji. Na mirnem shodu so udeleženci svoja stališča izrazili s transparenti, med katerimi je kraljeval napis: »Šole morajo biti odprte; Dovolj! Zoom odpade!« Očitki so leteli tudi na delo vlade.
     
Na pobudo staršev, ki se je razširila po družbenih omrežjih, se je danes dopoldne v Kopru kljub slabemu vremenu zbralo več sto staršev in njihovih otrok ter drugih protestnikov.

Protestni shod v Kopru. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Protestni shod v Kopru. FOTO: Nataša Čepar/Delo


Nestrinjanje z odločitvijo vlade, da s ponedeljkom ponovno ustavi pouk na šolah za učence prve triade, so izrazili z vrsto transparentov, na katerih so bili napisi »Otroci v šolo takoj!«, »Odprite vrtec, zaprite vlado«, ter »Hočemo v šolo«. Poleg teh so se pojavljala tudi gesla s petkovih protivladnih protestov, ki so izražala splošno nezadovoljstvo z delom vlade.

image_alt
Vsi upajo, da bodo vrtci in šole čim dlje odprti


Otroci sami so po večini poudarili, kako pogrešajo pouk v šoli. »Lepše je delati v šoli kot doma,« je povedal eden od učencev, drugi pa je pristavil, da jim poleg tega tudi primanjkuje znanja, saj dobivajo manj snovi. Ena od prisotnih deklic pa je poudarila, da bi rada spet šla v šolo, ker se tam »zabavamo, delamo vse, kar želimo«.

Podoben protest pa so, sodeč po pozivih na družbenih omrežjih, danes dopoldne pred osnovno šolo v Hrpeljah organizirali tamkajšnji starši.

Protest v Kopru. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Protest v Kopru. FOTO: Nataša Čepar/Delo

 

Protest tudi v Celju


Pred celjsko občino se je danes zbralo okoli dvesto staršev, otrok, učiteljev in drugih občanov, ki so zahtevali vrnitev vseh otrok v šole. Savinjska regija je v rdeči fazi, šole v Celju so testiranja zaposlenih uredile tako, da se pouk za prvo triado v celjskih osnovnih šolah nadaljuje jutri.

V Celju se je zbralo okoli 200 protestnikov. Foto Špela Kuralt
V Celju se je zbralo okoli 200 protestnikov. Foto Špela Kuralt

 
Kot je opozorila ena od mamic, odpiranje vrtcev in šol le za prvo triado ni dovolj: »Še vedno so doma 10-, 11-, 12-letniki, nenazadnje vsi srednješolci, pa tudi tisti na fakultetah. Kakorkoli se učitelji trudijo, ne moremo s šolo na daljavo nadomestiti šole v živo. Čeprav dajejo učitelji dejansko vse od sebe, starši delajo z njimi, ampak to za otroke ni v redu.«

Druga mama, ki ima enega od otrok v četrtem razredu, je dejala, da je skrajni čas, da se šole odprejo za vse otroke: »Otroci so že čisto podivjani, komaj čakajo, da se vidijo s prijatelji, da se začnejo učiti tako, kot je treba. Po zoomu se bolj gledajo in gledajo v ekran, kar ni dobro za njih. Sama zdaj delam od doma in tudi nadrejeni komaj čakajo, da gredo otroci v šole, da lahko gremo mi nazaj delat v službo.«

Protestnice v Celju. Foto Špela Kuralt
Protestnice v Celju. Foto Špela Kuralt

 

Zasavski starši s pozivom vladi


Že v soboto je okoli 200 Zasavcev v Trbovljah pripravilo protest zaradi napovedanega zapiranja šol. Protest je bil v prvi vrsti namenjen klicu k razumu glede otrok. Tako je bila edina zahteva protestnikov, da se šole odprejo.

Skupina Zasavski starši je na predstavnike vlade naslovila poziv, naj nemudoma uresničijo zahteve in rešitve, ki so jih v skupini oblikovali: poskrbijo naj za takojšnje odprtje vrtcev in šol v Zasavju in drugih regijah ne glede na stopnjo ogroženosti; v sprejemanje odločitev o ukrepih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom naj vključijo predstavnike epidemiološke stroke in – v delu, ki se neposredno nanaša na šolski sistem – tudi predstavnike staršev in pedagoških delavcev; izobraževalnim ustanovam pa ponudijo strokovno, finančno, kadrovsko in infrastrukturno podporo. 

image_alt
Kustec: Kako dalje v šolah, bomo presojali na tedenski ravni


Medtem starši otrok Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi za ponedeljek napovedujejo, da bodo v znak protesta ob ponovnem zapiranju šola na prag šolskega vhoda med 7. in 10. uro položili šolske torbe. Na ta način želijo sporočiti, da si njihovi otroci zaslužijo znanje.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer se je vlada v četrtek odločila, da s ponedeljkom v obalno-kraških in zasavski regiji ponovno zaprejo šole. Te so se v omenjenih dveh ter še sedmih regijah za prvo triado odprle minuli torek.

Preberite še:

Komentarji: