Protestniki poslance pozvali k zaustavitvi vlade in zlorabe krize

Poziv petkovih protestnikov – po novem povezanih v Zavezništvu civilne družbe – je do zdaj podpisalo 42 organizacij in 742 posameznikov.
Fotografija: Protestniško gibanje, ki je zaradi epidemiološke situacije do nadaljnjega prekinilo petkova kolesarjenja, se je začelo izražati na drugačne načine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Protestniško gibanje, ki je zaradi epidemiološke situacije do nadaljnjega prekinilo petkova kolesarjenja, se je začelo izražati na drugačne načine. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zavezništvo civilne družbe, ki združuje petkove protestnike, posameznike, civilne iniciative, društva in lokalne pobude, je danes v državni zbor vložilo javni poziv, »da zaustavi zlorabljanje epidemije za pospešeno izvajanje ideoloških in strankarsko motiviranih projektov vlade«. Pod poziv se je do zdaj podpisalo 42 organizacij in 742 posameznikov.

Protestniško gibanje, ki je zaradi epidemiološke situacije do nadaljnjega prekinilo petkova kolesarjenja, se je, kot so tudi napovedali, začelo izražati na drugačne načine. Zavezništvo civilne družbe je tako danes v državni zbor pozvalo, naj »zaustavi vlado, ki zlorablja epidemijo covida-19 za pospešeno uvajanje avtoritarne oblasti«.

image_alt
Policisti znova popisovali protestnike, do večjih incidentov ni prišlo


Pisci poziva se povezujejo z namenom obnoviti demokracijo in pravno državo ter krepiti socialno državo in družbeno odgovornost in solidarnost, je razvidno iz poziva poslancem. Namen poziva je spomniti poslance, da imajo ustavno pravico in dolžnost, da odpokličejo tako vlado, so poudarili v izjavi za medije pred DZ.

Grafit, namenjen kulturnemu ministru Vasku Simonitiju. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Grafit, namenjen kulturnemu ministru Vasku Simonitiju. FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Namesto da bi se vlada z vsemi silami trudila, da bi omejila epidemijo, ki predstavlja strahovito zdravstveno in gospodarsko grožnjo ter preti, da se bo slej ko prej spremenila v humanitarno katastrofo, v senci paralize javnega življenja in odsotnosti javne razprave sprejema zakone, podzakonske akte, strankarsko kadruje, napada medije, podreja policijo, ponižuje sodnike, napada civilno družbo,« je izjavil nekdanji minister za zdravje Dušan Keber.

Zavezništvo civilne družbe vlado med drugim poziva, naj se umakne iz postopkov spreminjanja medijske zakonodaje, umakne predloge za upravljanje premoženja prek demografskega sklada in predlog za ukinjanje javnih agencij. Kot sporno označujejo tudi izločanje nevladnih naravovarstvenih organizacij iz postopkov, ki posegajo v okolje, deložacijo nevladnih organizacij iz Metelkove, predlog o investicijah v vojaško opremo, ki ni namenjena obrambi, in strankarsko prilaščanje učinkov gospodarske rasti.Predsednik DZ Igor Zorčič je poziv že prejel in napovedal, da bo poziv posredoval vsem poslankam in poslancem. Verjame, da si bo vsak poslanec oblikoval svoje mnenje o predlogih, zapisanih v pozivu.

»Ko se poziva k temu, da se zaustavi teptanje demokracije, mislim, da so te ocene pretirane, da se prav nič takšnega ni zgodilo, da bi terjalo posebno ukrepanje,« je še dodal. Kot odgovorno pa je ocenil odločitev protestnikov, da prekinejo kolesarjenje ob petkih.

Komentarji: