Protestniki v Ljubljani in Bruslju za vladavino prava v Sloveniji

Redni petkovi protesti so se odvijali skoraj vsak petek od nastopa Janševe vlade, nekajkrat jih je preprečila le epidemija.
Fotografija: Protestniki so kolesarili pred Državnim zborom. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Protestniki so kolesarili pred Državnim zborom. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Protestniki, večinoma na kolesih, so se zbrali na Trgu republike in vozili v krogih pred Državnim zborom. Kakor prejšnji teden, ko se je na ulicah Ljubljane zbralo 40.000 ljudi, tudi danes zahtevajo odstop vlade in predčasne volitve. 

Protestnike skrbi, da je vladavina prava v Sloveniji ogrožena. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Protestnike skrbi, da je vladavina prava v Sloveniji ogrožena. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Od parlamenta se je množica protestnikov podala pred ustavno sodišče, kajti »janšisti skušajo sedaj uničiti še sodstvo,« je dejal Jaša Jenull. Drugi postanek protestnikov je bilo okrožno sodišče in državno tožilstvo. Na vrata so nalepili razglas na katerem med drugim piše: »V tej ustanovi dosledno spoštujemo in upoštevamo ustavo RS, človekove pravice, zakone in uredbe ter vladavino prava«.

image_alt
Množica protestnikov pozvala k predčasnim volitvam


Na več institucij so protestniki nalepili razglas, ki izraža njihovo podporo. FOTO: Borut Tavčar/Delo
Na več institucij so protestniki nalepili razglas, ki izraža njihovo podporo. FOTO: Borut Tavčar/Delo
Okoli tisoč protestnikov se je nato odpravilo po Dunajski cesti proti Hiši Evropske unije, s prošnjo za njihovo pomoč, da preprečijo »uničevanje vladavine prava« v Sloveniji.  Poudarili so, da ne bodo dopustili, da si en sam človek prilasti vse tri veje oblasti.

 »Fiasko z neimenovanim tožilcem je Sloveniji ponovno prinesel škandal na mednarodnem nivoju ter okrnitev ugleda,« so v sporočilu poudarili protestniki, ki opozarjajo, da delovanje Janeza Janše nikakor ne odraža »mnenja prebivalcev Slovenije, ki spoštujejo vladavino prava, zakone in ustavo«.

Mirni protest se je zaključil z napovedjo množičnega protestnega shoda na dan državnosti 25. junija in vzkliki »stop janšizmu, volitve zdaj!«

V Ljubljani je udeležba na protestih tokrat nižja kot prejšnji teden, so se pa protestom pridružili nekateri v Bruslju živeči Slovenci, ki pred stavbo Evropske komisije opozarjajo na ogroženo vladavino prava v Sloveniji. Protest pred Evropsko komisijo. FOTO: P. Ž./Delo
Protest pred Evropsko komisijo. FOTO: P. Ž./Delo

 

Preberite še:

Komentarji: