Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Razdejanje v Beli Krajini, hudo neurje v Pomurju (VIDEO)

Vremenoslovci so izdali rdeče opozorilo za severo- in jugovzhodni del Slovenije zaradi velike nevarnosti neurij z močnimi nalivi, sunki vetra in točo. Kaže na pestro vremensko dogajanje tudi ponoči.
Kot pest velika toča. FOTO: Mitko Blatnik
Kot pest velika toča. FOTO: Mitko Blatnik
S. S., T. V., STA
8. 6. 2018 | 06:52
8. 6. 2018 | 22:43
7:50
Na Agenciji za okolje (Arso) so izdali rdeče opozorilo: »Popoldne, zvečer in v noči na soboto pričakujemo v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče. Nekoliko manj izpostavljen bo severozahodni del države.«

Neurja so najprej popoldan zajela jug države, kamor so se pomaknila iz Hrvaške. Nevihte so se nato pomikale proti Štajerski in osrednjem delu države. Razpršene nevihtne celice so se združile v eno močnejšo celico in potovale severno proti Slovenski Bistrici in naprej proti Mariboru. Nevihtna celica iz Hrvaške se je približevala tudi Ptuju.

Po 21. uri zvečer se je nebo razbesnelo tudi nad osrednjim delom države, huda nevihta pa je zajela Prekmurje. Če gre verjeti radarski sliki Arsa večji del Slovenije čaka pestra vremenska noč. Ob močnejših nevihtah lahko hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki, ponekod lahko pride do razlivanj. Pojav je možen v večjem delu države, zlasti pa v vzhodni in severovzhodni Sloveniji.







Posnetek padanja velike toče v okolici Črnomlja:






Nevihte se približujejo tudi Štajerski. FOTO: Arso
Nevihte se približujejo tudi Štajerski. FOTO: Arso














Vremenoslovci so razložili, da je v nasprotju z minulimi dnevi, zdaj nastala situacija, v kateri so se sestavili pogoji za nastanek močnih neviht na širšem območju. Približuje se nam hladen zrak v višinah, z jugovzhoda pa k nam pri tleh doteka vlažen in topel zrak, ki pa je vir energije za nevihte. »Zato bo v ozračju nastala velika nestabilnost. Pogoji bodo drugačni kot v preteklih dneh. V višjih plasteh ozračja bo bolj vetrovno, posledično se bodo nevihte gibale hitreje in bodo prepotovale večje razdalje, organizirajo se lahko v tako imenovane nevihtne linije.«



Pozno popoldne in proti večeru je nevihtna aktivnost največja. Dogajanje se bo umirjalo šele proti sobotnemu jutru. Kje točno in do minute natančno je pojav nevihte težko napovedovati pred njenim nastankom, »lahko pa napovemo pogoje, ki so bolj ali manj ugodni za nastanek nevihte. Kot omenjeno, danes so po naših izračunih izpolnjeni vsi pogoji, da se bodo razvile močne nevihte«. 

Dogajanje se je v petek zjutraj začelo nad Jadranom, kjer so ponoči nastajale nevihte z močnejšimi sunki vetra. Morska boja v bližini Pirana je tako izmerila sunek severozahodnika s hitrostjo 94 km/h.

Najprej se je dogajanje začelo nad Jadranom, kjer so ponoči nastajale nevihte, ki jih je ujela tudi kamera v Portorožu. FOTO: Arso
Najprej se je dogajanje začelo nad Jadranom, kjer so ponoči nastajale nevihte, ki jih je ujela tudi kamera v Portorožu. FOTO: Arso





 

Kakšno bo vreme konec tedna? 


V soboto zjutraj bo še nekaj ploh, nato se bo nebo razjasnilo. Popoldne bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti, možna bo še kakšna ploha ali nevihta. 

V nedeljo in ponedeljek bo sončno in poletno toplo. Kakšna nevihta lahko nastane nad hribovitimi kraji. Zapihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bo verjetnost popoldanskih neviht majhna, od torka naprej pa se bo spet povečala, so še zapisali na spletni strani Arsa. Od srede naprej pričakujejo izrazitejšo ohladitev s padavinami, ki bodo poti koncu tedna spet manj verjetne.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine