Razen poslanke Udovčeve neupravičeno odsotnih kar 60 poslancev

Štirje poslanci (iz SDS, NSi, SD in Naša dežela) so se pritožili na obvestilo, da bodo finančno kaznovani, ker niso bili na delovnem mestu.
Fotografija: Večina stolov je na oktobrski izredni seji, ki jo je zahtevala opozicija, samevalo. Zato bo 60 poslancev ob dnevni zaslužek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Večina stolov je na oktobrski izredni seji, ki jo je zahtevala opozicija, samevalo. Zato bo 60 poslancev ob dnevni zaslužek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Pred časom se je iztekel rok za ugovor na obvestila predsednika mandatno-volilne komisije Ivana Hršaka (Desus) kar 61 poslancem, da bodo ob enodnevni zaslužek. Obvestila je prejelo kar dve tretjini poslancev (61 odsotnih z oktobrske izredne seje), ki so na delovnem mestu manjkali brez opravičila.

V roku za ugovor so se na obvestilo o odtegljaju od plače zaradi neupravičene odsotnosti pritožili štirje poslanci – Alenka Jeraj (SDS), Aleksander Reberšek (NSi), Samo Bevk (SD) ter Mateja Udovč, ki je iz poslanske skupine Konkretno (prej SMC) prestopila v stranko Naša deleža Aleksandre Pivec.

Mateja Udovč (Naša deleža) je bila edina upravičeno odsotna, je presodila posebna komisija. FOTO: Državni zbor
Mateja Udovč (Naša deleža) je bila edina upravičeno odsotna, je presodila posebna komisija. FOTO: Državni zbor
Posebna komisija mandatno-volilne komisije je presodila, da so bili prvi trije odsotni iz neopravičljivega razloga, Udovčevi pa so ugovor priznali, saj je imela tisti dan bolnega otroka.

Za kaj pravzaprav gre

Spomnimo, kaj se je pravzaprav zgodilo. Štiri opozicijske stranke LMŠ, SD, SAB, Levica ter poslanska skupina nepovezanih poslancev so zahtevale izredno sejo državnega zbora »v zvezi s skrb vzbujajočimi razmerami v državi in nujnostjo predčasnih volitev«. Seja je bila 26. oktobra.

Bila je prekinjena, ker je v dvorani ob treh poskusih ugotavljanja sklepčnosti od devetdesetih sedelo le 13, 18 oziroma 22 poslancev. Sejo je takrat vodil podpredsednik Jože Tanko (SDS), ki je napovedal, da bodo poslanci izgubili dnevni zaslužek.

Ko smo dan pozneje spraševali o vzrokih za odsotnost, nam je nekaj sogovornikov neuradno priznalo, da se jim preprosto ni ljubilo poslušati razprav kolegov.

V največji koalicijski stranki SDS nam tedaj niso odgovorili na vprašanje, koliko od njenih 26 poslancev je prejelo obvestilo o finančni kazni, medtem ko so v največji opozicijski stranki LMŠ bolj transparentni in razkrivajo, da je obvestilo o sankciji dobilo devet njihovih poslancev. Poslanska skupina LMŠ jih ima 14. Nihče se ni pritožil.

»Za vse tiste, ki pravijo, da na seji niso bili navzoči samo zato, ker se jim ni ljubilo poslušati razprave, je takšna kazen zelo primerna,« je tedaj komentiral predsednik državnega zbora Igor Zorčič (Lide).

V parlamentarni dvorani ob zadnjem preštevanju na omenjeni izredni oktobrski seji državnega zbora niso bili niti vodje poslanskih skupin. Janja Sluga, vodja poslanske skupine nepovezanih, pa je bila v tistem času opažena celo v enem od ljubljanskih lokalov na pijači s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom.

Upravičeno odsotnost poslancev – njihova osnovna bruto plača znaša od 3661 do 4817 evrov – natančno ureja poslovnik državnega zbora.

Delo poslanca pa je jasno določeno v zakonu. Poslanec se je dolžan udeleževati sej državnega zbora in njegovih delovnih teles, sodelovati pri delu in odločanju ... Poslanec je z delovnega mesta lahko odsoten samo v primerih, ki jih določa poslovnik. Finančna kazen – odtegljaj enodnevnega zaslužka – znaša okoli 200 evrov bruto.

Preberite še:

Komentarji: