Razmere se umirjajo, naj jih sveti Martin ne pokvari

Novinarska konferenca vlade o širjenju covida-19 in ukrepih v povezavi s tem.
Fotografija: Odprtju novega oddelka za bolnike s covidom-19 v ljubljanskem UKC.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Odprtju novega oddelka za bolnike s covidom-19 v ljubljanskem UKC.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Medtem ko se epidemija nekoliko umirja, je generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar opozoril, da obolele še čakajo, zato omilitev ukrepov ni smotrna, vladni govorec Jelko Kacin pa je dejal, da bo sproščanje ukrepov odvisno od razmer, vendar ni nobenih znakov, da bi to lahko storili. V UKC so včeraj odprli nov oddelek za obolele s covidom-19, prvi bolniki pridejo vanj danes.



Kot je povedal Kacin, so vzeli 2063 vzorcev, od tega je bilo pozitivnih 464, kar pomeni, da je še naprej nizek delež pozitivnih vzorcev. Epidemiološke razmere se umirjajo, a ni še konec, saj so v vsej Evropi resne. Vse naše sosede so na rdečem seznamu, tudi avstrijska Koroška in hrvaške istrske županije. Na Gorenjskem se razmere še naprej izboljšujejo, slabšati pa so se začele v Pomurju. Iz širšega območja Murske Sobote se bo zato začelo razseljevanje bolnikov, je dejal Kacin.

Realni podatki resnično sledijo matematičnemu modelu. Vsak okuženi okuži že manj kot enega. To je najbolj spodbudna današnja informacija, je ocenil Kacin. Žal pa je umrlo 24 oseb, od tega v bolnišnicah 18. Potrebe po posteljah so v bolnišnicah sicer čedalje manjše.



Kljub temu se je zahvalil civilni zaščiti in Slovenski vojski za dodatno opremo, pa tudi za ogrevane šotore, ki jih ravno postavljajo. V UKC Ljubljana pa so v rekordnem času uredili nove prostore za bolnike.


Prostori za izhod iz krize


Brez trdega dela vseh ne bi mogli izvesti vseh del, izvajalec je 16 ur na dan postavljal tlake, cevi in vse drugo. Poklukar se je zahvalil vsem po vrsti, tudi Mestni občini Ljubljana in Gospodarskemu razstavišču za panele. V UKC se zdravi 291 bolnikov, od tega jih 232 ni v intenzivni negi. Zaradi razsežnosti epidemije so nove zmogljivosti nujne. To so boljši prostori kot v športnih dvoranah ali šotorih, tu je vsa infrastruktura, vse naprave in tudi kuhinja, hitro se da bolnike prestaviti v intenzivno nego.

Poklukar meni, da so novi prostori pomembni tudi za izhod iz krize, saj bodo lahko vse bolnike nekoč umaknili v te prostore in sprostili druge zdravstvene storitve. Po krizi s covidom-19 bodo v novih prostorih uredili 44 enot intenzivne terapije in štiri operacijske dvorane.

Po epidemiji bodo uredili oddelke intenzivne nege in operacijske dvorane. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Po epidemiji bodo uredili oddelke intenzivne nege in operacijske dvorane. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Še pred tednom dni smo bili precej skeptični do ukrepov oziroma do tega, da se bodo zadeve umirile, je dejal Poklukar, a opozoril, da je treba počakati še 14 dni, da bodo prišli novi okuženi, in kakih sedem dni, da bodo prišli tisti, ki potrebujejo intenzivno nego. Zato ne gre kar odpravljati ukrepov proti širjenju covida-19.

image_alt
Janša: Nismo še iz drugega vala


Ocenjena vrednost prenovljenih prostorov znaša z davkom 2,9 milijona evrov. Oprema bo stala dober milijon evrov. Danes pridejo v te prostore prvi bolniki. Mogoče bodo lahko pomagali tudi pomurski regiji, je dejal Poklukar. V UKC so za delo z bolniki s covidom-19 prerazporedili več kot 510 zaposlenih. V novih prostorih pa bodo na posteljo potrebovali manj ljudi. Okuženi, a ne oboleli zaposleni so doma, ne delajo, takih je 288, poleg tega jih je preventivno doma še več kot sto.

Proti koncu epidemije bi lahko v te nove prostore namestili vse bolnike s covidom-19. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Proti koncu epidemije bi lahko v te nove prostore namestili vse bolnike s covidom-19. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Oktobra so opravili 20 odstotkov manj ambulantnih storitev kot lani, nekoliko manj je bilo tudi operacij na srcu ali operacij raka, čeprav še potekajo. Zato je pomembno, da novi prostori postanejo del izhodne strategije. Na ravni UKC pri obravnavi bolnikov s covidom-19 zmorejo šestkrat več kot spomladi, ugotavlja Poklukar, čeprav se vsak dan srečujejo z mejami, ki jih je težko prestopiti.


Nov mejnik je lahko novo vino


Vsako jutro imamo delovni sestanek, je Kacin odgovoril na vprašanje o ocenjevanju v šolah, pri tem pa opozoril, da je ministrica Simona Kustec ravno med virtualnim pogovorom z ravnatelji.

»Ukrepi delujejo, občani sodelujejo,« je glede na statistike povzel Kacin. Na »njegovi« Gorenjski so vrh že dosegli, zdaj število okužb upada. Boji pa se 11. novembra, svetega Martina, ko se druženje ob novem vinu običajno poveča.

Preberite še:

Komentarji: