Pretoki rek se bodo večinoma ustalili

Višina snežne odeje na Kredarici je 185 cm, na Kaninu pa 278 cm. Več dežja je ponovno pričakovati v torek in sredo.
Fotografija: Gradaščica ima izrazit hudourniški značaj, s katerim so povezane razmeroma pogoste hudourniške poplave, ki zlasti v spodnjem toku povzročajo velike težave. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Gradaščica ima izrazit hudourniški značaj, s katerim so povezane razmeroma pogoste hudourniške poplave, ki zlasti v spodnjem toku povzročajo velike težave. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo

Pretoki rek bodo v večjem delu države še veliki in se bodo ustalili tudi tam, kjer so se zjutraj še počasi povečevali. Okoli poldneva in v torek bo povišana gladina morja, pri čemer lahko pride tudi do razlivanja. V torek bodo reke sprva upadale, nato pa se bodo pretoki na zahodu začeli ponovno povečevati, sporočajo z Agencije RS za okolje

Vipava, Ljubljanica in Pivka se v manjšem obsegu še razlivajo na običajnih območjih. Ljubljanica počasi še narašča, Pivka in Vipava v zgornjem toku imata ustaljen pretok, Vipava pa v spodnjem toku že upada, so še zapisali na Arsu. Naraščajo še reke v porečju Savinje, Dravinje in v spodnjem toku Kolpe in Krke ter Sava v spodnjem toku. Pretoki večine drugih rek na zahodu in v osrednji Sloveniji se zmanjšujejo. Sava v srednjem toku, Drava ter reke severovzhodne Slovenije pa imajo ustaljene pretoke. Ljubljanica s kraškimi pritoki se bo sicer še razlivala na območjih pogostih poplav. V Pomurju bodo pretoki rek srednji.

Hidrometeorološko opozorilo za ponedeljek, 7. decembra. INFOGRAFIKA: Arso
Hidrometeorološko opozorilo za ponedeljek, 7. decembra. INFOGRAFIKA: Arso


V torek bodo reke sprva upadale, potem pa je pričakovati ponovno povečevanje na zahodu države. Ljubljanica in Pivka se bosta po napovedih Arsa še razlivali na običajnih območjih. Med 14. in 16. uro pa je v torek ponovno pričakovati povečano gladino morja. V sredo bodo reke povsod po Sloveniji ponovno narasle, opozarjajo hidrologi.


Padavine so v visokogorju prinesle ogromno snega


Meteorologi so za danes v visokogorju Julijskih Alp razglasili veliko nevarnost snežnih plazov. Na  severozahodu Slovenije in zahodneje je nad okoli 1800 metrov zapadlo izredno veliko snega. Kot poroča Agencija RS za okolje, se je snežna odeja na Kredarici odebelila s 30 na 185 cm, na Kaninu pa s 50 na 278 cm. Ob sneženju je pihal močan veter, tako da je snežna odeja zelo neenakomerna.




 

Po nedeljskem deževju noč v Istri minila mirno


Močno deževje, ki je v nedeljo marsikje po državi povzročalo številne nevšečnosti, se je ponoči vendarle umirilo. Na Obali si bodo pripadniki civilne zaščite ogledali škodo, ki so jo povzročile meteorne vode.

Močne padavine so v nedeljo zajele predvsem zahodno polovico države. Iz več občin so poročali o naraslih vodotokih in poplavah. Na izpostavljenih območjih so poplavljale reke Dragonja, Gradaščica in Reka. Največ težav so čez dan imeli na Obali, Gorenjskem in Notranjskem.

image_alt
Strunjan spet pod vodo


Koprski poklicni gasilci so do poznega nedeljskega večera v slovenski Istri opravili 50 intervencij zaradi vremena. Najbolj sta bili na udaru območji Strunjana in Sečovelj v piranski občini in delno izolska občina, je za STA povedal vodja izmene na Gasilski brigadi Koper Dragan Puzić. Gasilci so bili v nedeljo na terenu od poldneva pa tam do 22.30, preostanek noči in začetek današnjega dne pa sta minila bistveno bolj mirno, je še povedal Puzić.



Kot je že v nedeljo za STA navedel poveljnik regijske civilne zaščite Rok Kamenšek, so bile intervencije potrebne predvsem zaradi zalivanja meteornih voda v objektih, pri čemer so delo oteževali visoka gladina morja ter zemeljski plazovi. Plazove so sicer do danes že sanirali, je navedel Puzić.

Bojazni zaradi visokega plimovanja se medtem niso uresničile. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je sicer malo pred polnočjo morje zaradi kombinacije plimovanja in močnega juga poplavilo le del pločnika na Velikem trgu v Izoli. V nedeljo okoli 18.40 pa je osebno vozilo v Sečovljah zapeljalo v kanal reke Dragonje. Iz deroče vode je voznika rešil delavec Cestnega podjetja Koper, gasilci pa bodo danes vozilo potegnili iz kanala.

Terenski ogledi še potekajo, prav tako na regijski izpostavi za zaščito in reševanje še čakajo na podrobnejše informacije občin, zato je za točno oceno škode še prezgodaj, je povedal tajnik regijske komisije za ocenjevanje škode Andrej Gustinčič. Po prvih informacijah je bila sicer najbolj prizadeta piranska občina, predvsem Sečovlje in Strunjan, medtem ko v ostalih obalnih občinah z izjemo nekaj poplavljenih objektov in zemeljskih plazov ni nastala večja škoda, je še dodal Gustinčič. 

Občina Piran medtem v sodelovanju z javnim komunalnim podjetjem Okolje Piran občanom, ki jih je prizadelo nedeljsko deževje, ponuja pomoč pri črpanju padavinskih voda in čiščenju blata iz objektov. Vsi, ki potrebujejo pomoč pri črpanju padavinskih voda, odstranjevanju uničenega pohištva, namočenih predmetov in pranju prostorov po umiku vode, lahko vodjo intervencij pokličejo na telefonsko številko 031/672-713, so sporočili z občine.

Da bi preprečili nadaljnjo škodo ob ponovnem deževju in čim prej vzpostavili normalno stanje, naj občani na omenjeno številko posredujejo tudi informacije o morebitni potrebi po odstranitvi nanosov materiala, ki preprečujejo odtekanje vode.
Istra se je danes sicer zbudila v suh, delno oblačen dan.

Hidrometeorološko opozorilo za ponedeljek, 7. decembra. INFOGRAFIKA: Arso
Hidrometeorološko opozorilo za ponedeljek, 7. decembra. INFOGRAFIKA: Arso


Uprava za zaščito in reševanje je tako v nedeljo zaradi naraščajočih voda aktivirala gasilska društva na območju Cerknega, Ilirske Bistrice, Idrije, Kranja, Železnikov, Radovljice, Pirana, Kopra, Izole, Postojne, Pivke in Kočevja. 

Nedeljsko močno deževje je kar nekaj preglavic povzročilo tudi na Gorenjskem, kjer so predvsem na območju Kranjske Gore morali iz posameznih objektov črpati meteorno vodo. Posledice je deževje pustilo tudi na nekaterih cestah.
 

Za danes sicer napovedujejo spremenljivo do pretežno oblačno vreme, nekaj sonca bo predvsem v vzhodnih krajih ter ob morju. Na zahodu bodo nastajale krajevne plohe, ob morju tudi posamezne nevihte. Več dežja je ponovno pričakovati v torek in sredo, ko se bo meja sneženja ponovno približala nižinam.


Preberite še:

Komentarji: