Vlada namenja kmetom 22 milijonov evrov pomoči in odkupuje vso pšenico

Predsednik vlade Robert Golob in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko sta predstavila ukrepe za blažitev prehranske draginje.
Fotografija: Ministrica za kmetjistvo Irena Šinko in predsednik vlade Robert Golob sta napovedala ukrepe za pomoč kmetom. FOTO: Vlada na Twitterju
Odpri galerijo
Ministrica za kmetjistvo Irena Šinko in predsednik vlade Robert Golob sta napovedala ukrepe za pomoč kmetom. FOTO: Vlada na Twitterju

Po seji vlade je njen predsednik Robert Golob pojasnil, da je vlada sprejela dva tipa usmeritev, kako se soočiti s prehransko draginjo. »Situacija v Ukrajini se pozna ne le v cenah, temveč tudi v razpoložljivosti hrane,« je pojasnil. Vlada je zato sprejela več ukrepov, s katerimi želi zagotoviti, da naraščajoče cene gnojil in repromateriala ne bi vplivale na maloprodajne cene živil. Na eni strani so ukrepi, ki pomagajo kmetom znižati stroške, na drugi pa ukrepi za zagotavljanje nadzora maloprodajnih cen, je strnil Golob.

Sejo si lahko ogledate v celoti:

Kmetom bodo namenili 22 milijonov evrov pomoči, med drugim v obliki subvencij za gorivo in gnojila. Vlada bo odkupila tudi vso v Sloveniji pridelano pšenico, s čimer želi zagotoviti preskrbo s hrano in olajšati prodajo kmetom. Na tak način želi vlada zagotoviti, da bo vsa pšenica ostala v državi, saj veliki trgovci po svetu pšenico že špekulativno kupujejo na zalogo, da bi jo nato prodajali dražje, je pojasnil Golob, ki ocenjuje, da bo imel ta ukrep zelo pomembne strateške učinke na zanesljivost preskrbe s hrano. Cena odkupa pšenice je sicer še stvar dogovora.

image_alt
Samo s pomočjo kmetom se hrana ne bo pocenila

Drugi ukrep pa je priprava košarice petnajstih izdelkov, katerih cene bodo spremljali in nadzirali. Vlada ne bo regulirala cen, bo le poskrbela, da bodo javno znane in medsebojno primerljive, je pojasnil Golob. Spremljali bodo tudi kakovost izdelkov ter cene teh izdelkov tudi v okoliških državah. Vlada bo tako zagotavljala javne informacije o realnih tržnih cenah, na podlagi katerih se bo potrošnik lahko odločal kje kupovati, je pojasnil Golob.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je pojasnila, da se prvi ukrep v znesku 5,2 milijona evrov nanaša na sektor mleka, drugi v znesku 2,2 milijona na sektor pogonskih goriv za kmete, 15 milijonov pa bo namenjenih za pomoč pri nakupu repromateriala. Vlada se ni odločila za znižanje davka na dodano vrednost, saj bi se lahko nižji davek prelil v marže, je dejala Šinkova.

Preberite še:

Komentarji: