Šabeder: Komaj začel z delom, že razjezil sindikate

Minister za zdravje danes obiskuje zdravstvene domove. Obžaluje, ker se v Celju zdravniki niso želeli srečati z njim.
Fotografija: Zdravniki v Celju so bojkotirali obisk novega ministra za zdravje Aleša Šabedra. V ozadju Mirko Stopar, vodja direktorata za zdravstveno ekonomiko in Tanja Mate iz direktorata za zdravstveno varstvo. FOTO: Špela Kuralt/Delo 
Odpri galerijo
Zdravniki v Celju so bojkotirali obisk novega ministra za zdravje Aleša Šabedra. V ozadju Mirko Stopar, vodja direktorata za zdravstveno ekonomiko in Tanja Mate iz direktorata za zdravstveno varstvo. FOTO: Špela Kuralt/Delo 

Ljubljana - Novi minister za zdravje Aleš Šabeder bo danes s sodelavci obiskal zdravstvene domove v Celju, Nazarjah in Kranju. Kot so pojasnili na ministrstvu, so sestanki delovne narave. V sindikatih Praktikum in Fides so jezni, saj da so jim z ministrstva sporočili, da jih na sestankih ne želijo.

Šabeder, ki je v četrtek prevzel posle in sodeloval na svoji prvi seji vlade, je za danes napovedal pogovore z zdravniki iz primarnega zdravstva.

Konrad Kuštrin, predsednik zdravniškega sindikata Fides in Igor Muževič, predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum sta zatrdila, da so jih o sestankih obvestili zdravniki omenjenih zdravstvenih domov, saj so na sestankih želeli imeti sindikalne zastopnike. V obeh sindikatih so bili pripravljeni priti na sestanke, a so z ministrstva sporočili, da jih tam ne želijo, sta navedla sindikalista.

Ker je Fides podpisnik aneksa in kolektivne pogodbe, v kateri so dogovorjene povprečne obremenitve zdravnikov, so zdravnike »opozorili, da minister nima kaj obljubljati in zdravniki kaj podpisati, saj morajo steči uradna pogajanja«, je dejal Kuštrin in cinično dodal, da je »zadovoljen, da je minister pokazal občutek za socialni dialog, da je takoj pokazal svoj pravi obraz, da si ne bomo delali kakšnih utvar glede novega ministra«.

Muževič pa zavrnitev dialoga s sindikati označuje kot neverjeten scenarij. »V bistvu smo kar malo šokirani in se ne znam niti opredeliti, kako je možno, da se je kaj takega zgodilo,« je dejal. Sam sicer razume, da torej tudi sestanka z zdravniki, ki da tudi ne morejo verjeti, da se je to sploh zgodilo, sploh ne bo. Take prve poteze od novega ministra, tako Muževič, ni pričakoval nihče.
 

Bojkot zdravnikov

 
Minister je svoj obisk dopoldan začel v Zdravstvenem domu Celje. Povedal je, da je osnovni namen tamkajšnjega sestanka seznanitev s problematiko: »Srečati se želim z zdravniki in vodstvi zdravstvenih domov in tudi nekaterimi predstavniki svetov zavodov. V vseh ZD se bomo seznanili s problematiko, pripravili nabor ukrepov z ostalimi deležniki, ministrstvo namreč ni edini deležnik v tej zgodbi, ključni je ZZZS in tudi ustanovitelji, to so občine. Vsi skupaj bomo sedli za mizo in skušali najti rešitev.«
 
Danes se ni srečal s predstavniki ZZZS in občin, na skoraj uro in pol dolgem sestanku v Celju pa je bila prisotna tudi podžupanja Breda Arnšek. Kot je že pred sestankom dejal minister, bodo čim prej sestavili skupino, ki bo takoj pristopila k reševanju problema. Konkretnejših komentarjev Šabeder danes še ni mogel dati: »Težko ta trenutek komentiram situacijo, se bom pa z njo podrobneje seznanil. Številke so nekaj, dejanska situacija je lahko nekaj drugega, tako da bom najprej poslušal zaposlene. Moja želja je bila, da se srečam tudi z zdravniki in izvem, kakšne so pravzaprav težave.«
Obžaloval je, ker se že danes ni srečal z njimi, bo pa prihodnji teden podal ponovno pobudo za sestanek.
 
V Celju je odpoved s 1. majem napovedalo 15 družinskih zdravnikov, to so vsi družinski zdravniki v ZD Celje, in še en v Zdravstveni postaji Vojnik. Odpovedi so že dali trije od šestih družinskih zdravnikov v ZD Nazarje, kamor je minister odšel iz Celja. Odpovedi so zdravniki napovedali tudi v Kranju.

Iz ministrstva za zdravje so na sindikalne očitke odgovorili, da minister spoštuje socialni dialog in socialne partnerje, kar je dokazal v preteklem delovanju.

Šabeder bo zdaj obiskal še zdravstvena domova v Nazarjah in Kranju.


Naraščajoče število odpovedi


V ZD Nazarje teče odpovedni rok za tri družinske zdravnike. Brez zdravnika bo tako ostalo 4500 bolnikov, v ZD Nazarje pa je zaposlen le še en zdravnik. Kot je povedala direktorice ZD Nazarje Darja Es, rešitve že išče, in sicer v povezavah s sosednjimi zdravstvenimi domovi.

Popoldne se bo novi minister v Kranju sestal še s predstavniki ZD Kranj in Osnovnega zdravstva Gorenjske. Kot je povedala vodja ambulant družinske in splošne medicine v ZD Kranj Tatjana Kitić Jaklič, so zdravniki družinske medicine jasno izrazili svoje zahteve in zato po 1. aprilu ne bodo več na voljo za izjave novinarjem.

Pojasnila pa je, da so se v sredo v kranjskem zdravstvenem domu na delovnem sestanku srečali z najvišjimi predstavniki sindikatov Fides in Praktikum, ki so se seznanili z razmerami v zdravstvenem domu, kjer je odpoved delovnega razmerja napovedalo več kot 20 zdravnikov družinske medicine.

»Do tega dne je bil sicer opravljen v zvezi s to problematiko le en sestanek na lokalni ravni, medtem ko s strani predstavnikov ministrstva za zdravje ni bilo podane nobene pobude za sklic sestanka, kjer bi se ministrstvo vsaj seznanilo s problematiko in izkazalo interes, da bi k razrešitvi situacije aktivno pristopilo,« je sporočila Kitić Jakličeva.

Dodala je, da zdravniki družinske medicine pri svoji odločitvi vztrajajo in še vedno od odločevalcev zahtevajo ureditev razmer, v katerih bi lahko svoje delo za bolnike opravljali kakovostno in varno. Natančno število odpovedi bo znano v naslednjem tednu, po pregledu vse prispele pošte.

Preberite še:

Komentarji: