Šarčeva komedija zmešnjav

Premieru, diplomiranemu igralcu, je dramska tematika, ob kateri se opozicija lahko iz srca nasmeji, morda res blizu, a hkrati lahko ta nakazuje tudi politično krizo za vogalom.
Fotografija: Če bo vsaka stranka izsiljevala in pogojevala za vsako zadevo, bo ta koalicija hitro končala svojo zgodbo. KARIKATURA: Marko Kočevar 
Odpri galerijo
Če bo vsaka stranka izsiljevala in pogojevala za vsako zadevo, bo ta koalicija hitro končala svojo zgodbo. KARIKATURA: Marko Kočevar 

Medtem ko se predsednik vlade Marjan Šarec v Španiji ukvarja z mednarodnim strankarskim povezovanjem, se mu doma dogaja koalicija. Karl Erjavec tako ugotavlja, da je davek na nepremičnine v tem trenutku nepotreben mlinski kamen okoli vratu koalicije. Presenečen je, da se je razprava o tem sploh začela, saj ne gre za prioriteto te vlade, in hkrati že napoveduje predlog o zamrznitvi projekta uvajanja davka na nepremičnine.

To je politično všečna napoved ob bližnjih lokalnih volitvah in seveda tudi ob razburjenju obrtnikov in podjetnikov, ki so že izračunali, da bodo v povprečju za nepremičninski davek odšteli skoraj dvakrat več, kot so doslej plačali za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

Prekaljeni politični maček pa je včeraj partnerjem dodal še en pogoj: če v proračunu ne bo zagotovljenega tudi denarja za izboljšanje statusa upokojencev, kar je poleg skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu po njegovem ena ključnih zavez v koalicijskem sporazumu, Desus ne bo podprl ne predloga Levice o zvišanju minimalne plače, pod katerega so svoje podpise sicer že prispevali tudi koalicijski poslanci, pa tudi še kakšnega drugega predloga ne.

Iz SD in SMC so se takoj kritično odzvali: če bo vsaka stranka začela pogojevati vsako zadevo, bo ta koalicija hitro končala svojo zgodbo. Pred njo sta zdaj dva izjemna zalogaja: dogovor s sindikati javnega sektorja in rebalans proračuna za prihodnje leto. Temperaturo pa dodatno dvigujejo težave v Stranki Alenke Bratušek, ki se ubada z neprimernimi izjavami svojega ministra Marka Bandellija, saj je grozil enemu od županskih kandidatov v občini Komen.

Prava komedija zmešnjav. To je premieru, diplomiranemu igralcu, morda bližja tematika, ob kateri se opozicija lahko iz srca nasmeji, a hkrati tudi nakazuje politično krizo za vogalom.

Komentarji: