Šempetrska bolnišnica tone v rdečih številkah

Kljub sanacijskemu programu izguba narasla na 4,8 milijona evrov, neporavnane obveznosti dobaviteljem na sedem. Bolnišnico zapustilo 117 zaposlenih, 111 so jih zaposlili na novo
Fotografija: Bolnišnica kljub sanacijskemu programu in 7,1 milijona evrov sanacijske pomoči, ki jo je nazadnje prejel od države, ostaja globoko v rdečih številkah. Foto Igor Mali
Odpri galerijo
Bolnišnica kljub sanacijskemu programu in 7,1 milijona evrov sanacijske pomoči, ki jo je nazadnje prejel od države, ostaja globoko v rdečih številkah. Foto Igor Mali

Izguba splošne bolnišnice iz Šempetra pri Gorici se je kljub sanacijskemu programu s 4,7 milijona evrov v novembru povzpela na 4,8 milijona, še sedem milijonov evrov pa bolnišnica dolguje dobaviteljem, milijon več kot novembra. V bolnišnici so uresničili komaj četrtino načrtovanega sanacijskega programa, kar naj bi bilo po besedah direktorja bolnišnice Stanislava Rijavca posledica oblikovanje vodstva bolnišnice. Država nje bolnišnici nazadnje namenila 7,1 milijona evrov sanacijske pomoči, a bo za rešitev krize očitno potrebna nova finančna injekcija.



Kot je po seji sveta povedal direktor Rijavec, je izguba iz poslovanja v tem mesecu približno enaka kot prejšnji mesec, kar po njegovem pomeni, da jim jo je naekako uspelo zajeziti: »To je zanimiv preobrat in videli bomo, kaj bodo prinesli naslednji meseci. «.

Glede dolgov do dobaviteljev je dejal, da se z njimi dogovarjajo za odložitev plačila in da so za zdaj pri tem uspešni, čeprav morajo na poplačilo čakati tudi več kot ppol let. Čakalne dobe so še vedno najdaljše na področju ortopedske operativne dejavnosti, kjer pacienti na posamezne operacije čakajo tudi tudi eno leto.

»Videli bomo, kaj bodo prinesli naslednji meseci,« pravi direktor bolnišnice Stanislav Rijavec. Foto Osebni arhiv
»Videli bomo, kaj bodo prinesli naslednji meseci,« pravi direktor bolnišnice Stanislav Rijavec. Foto Osebni arhiv

 

Bolnišnici na vratu visi še 80 tožb


Po navedbah vodstva bolnišnice je visoka izguba tudi posledica poplačil kazni in tožb. Stale so jih okrog 400.000 evrov, a bolnišnica ima odprtih še 80 različnih tožbenih zahtevkov. Po sklepu sveta zavoda mora vodstvo bolnišnice poiskati odgovorne za te tožbene zahtevke, ki so posledica napak pri javnih naročilih in plačevanju obveznosti do medicinskih sester, ki so opravljale delo diplomiranih, prejemale pa plačilo srednjih medicinskih sester.
 

Manj zaposlenih


Strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler, za katero so zdravniki oziroma sindikat Fides pred časom zahtevali zamenjavo, pravi, da imajo pri realizaciji posameznih programov presežke, drugje pa zaostajajo za načrti, ker da so se jim pokvarili določeni aparati ali zaradi selitev oddelka iz Stare gore.

V bolnišnici pravijo, da jim je nekako uspelo zajeziti tudi odliv strokovnega kadra. »Ugotovili smo, da je v tem letu 117 ljudi zapustilo delovna mesta v našem zavodu, 111 pa jih je prišlo. Tako smo zmanjšali tudi število zaposlenih, kar je eden od ukrepov v sanaciji,« je še povedal Rijavec.

Pred tremi leti so v splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca v Šempetru odprli novo urgenco. Foto Katja Željan
Pred tremi leti so v splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca v Šempetru odprli novo urgenco. Foto Katja Željan

Komentarji: