Šest milijonov za leseno stavbo državnih gozdarjev

Sporna investicija: O gradnji poslovne stavbe gozdnega podjetja bo odločala vlada.
Fotografija: Načrtovana nova stavba SiDG. FOTO: SiDG
Odpri galerijo
Načrtovana nova stavba SiDG. FOTO: SiDG

Kočevje – Podjetje Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki naj bi skrbelo za gospodarno ravnanje z 234.986 hektarji državnih gozdov in spodbujanje gozdno-lesne verige, namesto naložbe v svoje podjetje Snežnik, ki je pred leti za modernizacijo potrebovalo naložbo v višini sedmih milijonov evrov, načrtuje postavitev nove poslovne stavbe. Stala naj bi več kot šest milijonov evrov.

V obrtni coni tik pred Kočevjem so že opravili sečnjo na območju, kjer naj bi stal, kot so zapisali na facebook strani SiDG, »reprezentativen leseni objekt, kakršen pristoji največjemu gozdarskemu podjetju v Sloveniji.« V okrogli leseni stavbi naj bi bilo 2341 kvadratnih metrov bruto površin za sedanjih 83 oziroma predvidenih 105 zaposlenih.

Argumenti, da bi SiDG lahko poiskal druge rešitve v Kočevju ali delno tudi v Kočevski Reki, kjer sta prazni dve stavbi v lasti države, v podjetju zavračajo. Pravijo, da so se že v strateškem načrtu, ki ga je sredi leta 2017 sprejela vlada kot skupščina podjetja, odločili za novo stavbo. »Najeti prostori, v katerih delujemo, so premajhni, neustrezni in predragi,« pravi glavni direktor SiDG Zlatko Ficko.
 

Strategija je poslovna skrivnost


V strategiji, ki ima sicer oznako poslovna skrivnost in ni dostopna javnosti, naj bi bila nova stavba opredeljena kot investicija, vredna 1,8 milijona evrov brez DDV. »Vrednost je bila ocenjena v začetku leta 2017, v prenizkem obsegu, brez idejne zasnove projekta,« pravijo na SiDG. Zato so v začetku leta kupili zemljišče in pripravili projekt ter vso potrebno dokumentacijo.

Marca letos so dobili gradbeno dovoljenje in z javnim razpisom ponudbe treh izvajalcev. Te so bistveno višje od prvotne ocene, saj je naložba z DDV ocenjena od 5,3 do 6,2 milijona evrov. Podjetje je celo izbralo izvajalca, vendar pod odložnim pogojem pridobitve soglasja nadzornega sveta pred začetkom gradnje.

Pogled z zraka. FOTO: SiDG
Pogled z zraka. FOTO: SiDG


Toda nadzorni svet na majski seji ni potrdil gradnje nove poslovne stavbe zaradi velikosti objekta in visoke vrednosti investicije. Poleg tega naj bi imel direktor Zlatko Ficko dovoljenje za nakup zemljišča in za pripravo projekta, ne pa za pripravo projekta do konca, ko je bil, sicer s pridržkom, izbran izvajalec gradnje. Ficko komentira: »Nikakor ne držijo očitki, ki so se v zadnjih dneh v obliki anonimk pojavili v javnosti, da bi naj na SiDG prekoračili pooblastila in se lotili investicije mimo nadzornega sveta ali skupščine.«
 

Vlada zamenjala del nadzornikov


Julija je vlada na svoji 40. redni seji odpoklicala štiri člane nadzornega sveta družbe SiDG in imenovala nove. Toda gradnja nove poslovne stavbe se zaradi določil akta o ustanovitvi ne bo začela, saj mora o tej investiciji odločiti skupščina, to je vlada. Kdaj bo odločala, ni znano. Ve pa se, kaj o naložbi meni kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je Fickova kolegica v stranki Desus in je na vprašanja poslanca Bojana Podkrajška o velikopoteznih načrtih SiDG pri gradnji poslovne stavbe odgovorila, da »je izgradnja lastne poslovne stavbe družbe v strateškem načrtu predvidena kot ena izmed investicij, ki naj bi bila izvedena v letu 2019.«

Razporeditve prostorov. FOTO: SiDG
Razporeditve prostorov. FOTO: SiDG


Na SiDG še pravijo, da so »v soglasju z novim nadzornim svetom predlagali preprojektiranje prvotnega projekta tako, da bi se lahko izvedel v dveh fazah.« Ko bo znana cena prve faze, bodo o tem obvestili vlado kot skupščino, ki bo odločila. SiDG je do zdaj za gradnjo nove upravne stavbe porabil več kot pol milijona evrov: 450.000 evrov za nakup zemljišča in pripravo dokumentacije ter 83.200 evrov za oddajo naročila nadzora gradnje.

Komentarji: