Slovenija ima premalo vojakov, ni videti, da bi jih kmalu imela več

Načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je na srečanju z novinarji predstavila nekatere ključne izzive, ki stojijo pred slovensko vojsko. 
Fotografija: Načelnica Generalštaba Slovenske vojske z novinarji o stanju vojske spregovorila ob čaju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Načelnica Generalštaba Slovenske vojske z novinarji o stanju vojske spregovorila ob čaju. FOTO: Jure Eržen/Delo

Slovenski vojski glede na kadrovski načrt primanjkuje 1341 ljudi, stalna sestava sredi avgusta šteje 6406 pripadnikov, pogodbena rezerva pa 707, torej skupni primanjkljaj doseže 1341 ljudi, je pojasnila načelnica generalštaba generalmajorka Alenka Ermenc.

Toda ni težava le število ljudi, težava je tudi kvaliteta, je povedala Ermenčeva. Precej pripadnikov ima namreč omejitve, kot so omejitve pri dviganju bremen ali potovanju. Povprečna starost pripadnikov se hitro povišuje, če k temu dodamo še športno enoto in glasbenike, je slika kadrovske nepopolnjenosti še bolj črna kot sicer.

Kadrovske težave izvirajo deloma tudi iz dobrih razmer na trgu dela, vojska je s svojimi plačami preprosto nekonkurenčna. Kljub ustaljeni rasti proračunskih sredstev za vojsko (letos je na voljo 412 milijonov evrov), se bo proračun vojske šele v letu 2021 približal 453 milijonom evrov iz leta 2010, ko se je začelo varčevanje, ki ga Ermenčeva vidi kot enega od razlogov za sedanje nezavidljivo stanje vojske.

»Tudi, če so danes sprejeti ukrepi, bodo rezultati vidni šele na daljši rok. Letno bi morali zaposlovati 550 pripadnikov v naslednjih desetih letih,« je poudarila Alenka Ermenc. Če želimo izboljšati status in opremo vojaka, moramo spremeniti zakon, taktična študija, ki jo pripravljajo, pa bo v naslednjih treh letih pokazala, kaj konkretno od opreme vojska potrebuje.

Komentarji: