Slovenija ostala brez šestine bruseljskih plačil za okrevanje

Golob je dejal, da je kriva prejšnja vlada, ki ni bila dovolj pozorna in je v sporazum vključila določene pogoje.
Fotografija: Skupna vrednost nepovratnih sredstev za Slovenijo bo po novem namesto 1,78 milijarde znašala 1,49 milijarde evrov. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Skupna vrednost nepovratnih sredstev za Slovenijo bo po novem namesto 1,78 milijarde znašala 1,49 milijarde evrov. FOTO: Getty Images/Istockphoto

Slovenija bo iz evropskega mehanizma za okrevanje dobila skoraj 300 milijonov evrov ali šestino manj nepovratnih sredstev. To izhaja iz danes objavljenih posodobljenih izračunov evropske komisije o izplačilih nepovratnih sredstev, do katerih so upravičene države članice.

V njih so upoštevana dejanska gibanja BDP, saj je prvi izračun delno temeljil na napovedih. Od okoli 1,78 milijarde evrov za Slovenijo je tej posodobitvi podvrženih 30 odstotkov ali 496,9 milijona. Po novem bo Slovenija upravičena iz tega dela le do 210,9 milijona evrov.

Razlog za znižanje so gospodarska gibanja leta 2020, ko so bila manj slaba od napovedi, in leta 2021, ko so bila veliko boljša od njih. Lani je bila Slovenija z 8,1-odstotno rastjo BDP med najboljšimi v EU. Posodobljeni izračun zahteva uredba EU o vzpostavitvi mehanizma za okrevanje in odpornost, ki velja od lanskega februarja.

image_alt
Janševi z zahtevki za izplačila čakajo novo vlado

Skupna vrednost nepovratnih sredstev za Slovenijo bo po novem namesto 1,78 milijarde znašala 1,49 milijarde evrov. Projekti, ki so financirani iz mehanizma, so osredotočeni na zeleno in digitalno preobrazbo. Slovenija še ni vložila prvega zahtevka za izplačila za financiranje projektov. Lani jeseni je prejela 13-odstotno predplačilo.  

Politični dogovor o programu za okrevanje je bil sklenjen na dramatičnem vrhu EU julija 2020.  

Premier Golob: Prejšnja vlada ni bila dovolj pozorna

Predsednik vlade Robert Golob je v Madridu v odzivu na novico dejal, da je vzrok za zmanjšana sredstva v sporazumu, ki ga je podpisala s strani prejšnja vlada. »V sporazum so bili vključeni določeni pogoji, zaradi katerih bomo zdaj izpadli iz konkretnih zneskov iz te kvote. Žal niso bili dovolj pozorni in je hitra gospodarska rast pripeljala do tega, da smo iz tistih, ki si zaslužimo več pomoči, postali tisti, ki je ne moremo dobiti. Žrtev je zelo velika, skoraj 300 milijonov evrov,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: