Slovenija prihaja na rdeči seznam. Bi lahko sami izdelovali teste?

Okužb vse več, na Kemijskem inštitutu pa so usvojili postopek izdelave reagentov. Karantensko obdobje skrajšano na 10 dni.
Fotografija: Na Kemijskem inštitutu pripravljajo tudi hitri diagnostični test za odkrivanje virusov iz sline, ki bi omogočil hitro preverjanje večjega števila vzorcev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Na Kemijskem inštitutu pripravljajo tudi hitri diagnostični test za odkrivanje virusov iz sline, ki bi omogočil hitro preverjanje večjega števila vzorcev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je včeraj sporočil, da lahko v prihod­njih dneh pričakujemo do 165 okužb na dan in da smo že med »rdečimi državami«, saj smo presegli 40 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh. Ob tem je dobrodošla novica s Kemijskega inštituta, da so razvili tehnologijo, s katero lahko proizvajajo reagente, ki so nujni sestavni del tes­tov za novi koronavirus.

Na Kemijskem inštitutu so pred nekaj tedni objavili, da ekipa pod vodstvom Romana Jerale oprav­lja predklinične teste cepiva proti novemu koronavirusu, zdaj pa so sporočili, da lahko na podlagi te tehnologije pridobijo virusne proteine in omogočijo proizvod­njo reagentov za testiranje.

Reagenti so glavne sestavine kemičnih testov za novi koronavirus in lahko predstavljajo ozko grlo pri zagotavljanju zadostnega števila testov v posamezni državi, zato je znanje za njihovo pripravo neprecenljivo.


 

Znanje za pripravo testov


Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo Miroslav Petrovec je po poročanju STA pojasnil, da ima večina svetovnih proizvajalcev reagentov algoritem razdeljevanja za posamezne države, ki upošteva tudi, kako država obvladuje epidemijo. Tako bodo države v jesensko-zimskem času pri dobavi reagentov ves čas odvisne od 14-dnevnih ali tritedenskih napovedi, raziskovalci s Kemijskega inštituta pa bi lahko pripomogli k temu, da bi prišli do lastne oskrbe z reagenti in ne bi bili več odvisni od uvoza.

Vzpostavitev lastne proizvodnje bi verjetno trajala nekaj tednov za tiste, ki jih že imamo v raziskavah, in nekaj mesecev za nove, povpraševanja za komercialno uporabo pa še niso dobili, so za STA pojas­nili na inštitutu. Ob tem navajajo, da so sposobni pripraviti reagente za različne teste, a je poslanstvo Kemijskega inštituta predvsem v tem, da pripravi tehnologijo, ki bi jo potem lahko implementirali v industriji. »Če je v interesu države, pa smo pripravljeni priskočiti na pomoč s svojo ekspertizo in opremo,« so dodali.

Na Kemijskem inštitutu sicer pripravljajo tudi hitri diagnostični test za odkrivanje virusov iz sline, ki bi omogočil hitro preverjanje večjega števila vzorcev in bi ga lahko uporabili kot presejalni test.


 

Krajša karantena


Od nedelje sicer v Sloveniji velja skrajšano karantensko obdobje; namesto 14 dni bodo vsi, ki jim bo od zdaj naprej izdana odločba o karanteni, morali v osamitvi prebiti deset dni. To velja tako za tiste potnike, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu, kot za karantene, ki so bile posameznikom odrejene zaradi tveganega stika.

Novost je tudi, da izjemi, ko karantena ne bo odrejena, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, nista več časovno omejeni na 24 ur. Poleg tega se s 36 na 48 ur podaljšuje veljavnost negativnega testa, ki ga morajo v nekaterih primerih imeti potniki ob vstopu v Slovenijo.

Preberite še:

Komentarji: