Službo za kardiologijo zapuščajo vsi otroški kardiologi

Odpoved so v nekaj dneh podali trije zdravniki. Kdo bo skrbel za srca malih bolnikov?
Fotografija: Zaradi odhoda kardiologov bo ogrožen program kirurškega zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zaradi odhoda kardiologov bo ogrožen program kirurškega zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić so zdravniki, ki poklicnih izzivov ne vidijo več na ljubljanski Pediatrični kliniki. Prvi bo odšel na tuje, za druga še ni znano, kam. Po letošnjih odhodih štirih zdravnikov iz otroške intenzivne terapije, ki je zaradi kadrovske podhranjenosti tik pred kolapsem, bo zdaj razpadla otroška kardiologija.

V službi bo po izteku odpovednih rokov omenjene trojice ostala le ena specialistka pediatrije, ki pa se ji bo pogodba za določen čas iztekla čez mesec dni. To pomeni, da otroške kardiologije ne bo več. Zdaj nihče ne ve, kdo bo opravljal preglede srca pri nerojenih otrocih (od 14. tedna nosečnosti) in pri tistih, ki so stari do 18 let. Kdo bo ugotavljal, ali je z njimi kaj narobe? Kdo bo posredoval pri zapletih?
 

Ogrožen program


Zaradi odhoda kardiologov bo ogrožen tudi program kirurškega zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami, saj ne bo strokovnjaka, ki bi kirurgom lahko podal natančno diagnostiko, torej podlago za kirurške posege. Prav omenjen program je v resnici vzrok, zaradi katerega so zdravniki spisali svoje odpovedi.

Eden od kardiologov je dejal, da ne ve, kaj bo z »njegovimi« bolniki. Pravi, da jih v ljubljanskem kliničnem centru, kjer je sistem zaradi načina, po katerem so sicer odlični praški kirurgi v UKC navzoči samo dva operativna dneva na mesec, spet postal nevaren, ne more zdraviti. »Če kot dolgoletni zdravnik vodstvo ustanove in druge odgovorne opozarjam, da se lahko zgodi katastrofa, in me nihče ne posluša ter vame delodajalec ne zaupa, potem mi ne preostane drugega, kot da se poslovim. Če bi ostal, bi zgolj dajal legitimnost sistemu, za katerega menim, da je nevaren. Resnice nočem prikrivati.« Pravi, da so jih pravzaprav pregnali, saj so jim vzeli možnost, da bi lahko strokovno skrbeli za otroke.

Otroških kardiologov na slovenskem trgu ni. Da si pridobiš za to službo potrebno znanje, je treba opraviti specializacijo iz pediatrije, potem pa se v letih dela priučiti kardioloških veščin. V UKC Lubljana je zaposlen še kardiolog Uroš Mazić, ki je delal na otroški kardiologiji, a so ga pred časom premestili na kirurški oddelek. Očitali so mu nekatere strokovne napake.

Ker se bližejo volitve, se v javnosti že pojavljajo informacije, da je opisana odpoved napad desnice in da bodo prihodnji dnevi ključni za boj nad politično prevlado nad Kliničnim centrom. Zdravniki se temu verjetno lahko le nasmihajo.
 

Odhod – najtežja življenjska odločitev


Odhajajoča trojica je povedala, da gre za eno najtežjih odločitev na njihovi poklicni poti. Že leta si prizadevajo, da bi bolnikom lahko zagotavili oskrbo, ki jo potrebujejo. Sistem, ki ponuja navzočnost kongenitalnega kardiokirurga samo dva operativna dneva na mesec, pa je po njihovem nevaren tako za bolnike kot za zdravstveno osebje, ki jih zdravi. Na to je opozorilo tudi poročilo mednarodne komisije, ki je vrednotilo program med leti 2007 in 2012 in ki je apeliralo, da se takšen način organizacije programa nikoli več ne sme ponoviti. »Vodstvi UKCL in ministrstva za zdravje pa sta nas z nekompetentnim vodenjem in serijo slabih odločitev ter ignoriranja številnih naših opozoril ponovno pripeljali ravno do ponovitve. Javno zagotavljanje, da je sistem sprejemljiv in robusten, ker da zagotavlja obravnavo nujnih bolnikov v 24 urah, po našem globokem prepričanju do bolnikov in javnosti ni korektno, saj se je v bližnji in nekoliko manj bližnji preteklosti vse prevečkrat pokazalo, da ga je v praksi zelo težko uresničiti. UKCL nas je zaposlil kot strokovnjake, da bi zdravili bolnike, ki so tej ustanovi zaupani. Za to smo se vedno trudili po svojih najboljših močeh. V položaju, ko razočarani ugotavljamo, da nadrejeni našim opozorilom in zaskrbljenosti ne verjamejo in da sprejemajo odločitve, za katere smo prepričani, da niso dobre in s katerimi se ne moremo istovetiti, pa menimo, da je v odnosu do delodajalca, predvsem pa v odnosu do naših bolnikov najbolj pošteno, da se umaknemo,« so zdravniki zapisali v skupni izjavi.
 

Intenzivno iskanje rešitev, ki jih ni


Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes v izjavi medijem potrdilo, da so ta teden prejeli odpovedi treh od štirih kardiologov, ki so po številnih zapletih še zaposleni v službi za otroško kardiologijo. Kot je dejal generalni direktor Aleš Šabeder, se že od prvega dne mandata ukvarjajo s težavami na otroški srčni kirurgiji in kardiologiji. »Zadeva je stara že nekaj let. Razmere so alarmantne, težave mejijo že na nacionalni problem,« je dejal.

Vodja programa Mirta Koželj je danes zagotovila, da za zdaj vsi kardiologi ostajajo na svojih deloviščih, saj imajo dvomesečni odpovedni rok. Ambulante tako delajo, otroci so naročeni na preglede. Eden od kardiologov ji je že predal seznam čakajočih na interventne in invazivne preglede, na katere zdaj čaka 11 otrok. »Služba za zdaj poteka normalno, kako bo z dopusti, se bomo dogovorili, v teh dveh mesecih intenzivno iščemo rešitve,« je dejala Koželjeva.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je zagotovila, da se bodo sestali tudi s predstavniki staršev. Da bi rešili nastali zaplet, že vodijo pogovore z drugimi kardiologi in upajo, da jim bo uspelo skleniti dogovor še pred iztekom odpovednega roka treh kolegov. Pogovori potekajo tako s slovenskimi kot tudi s tujimi kardiologi.

Koželjeva danes o vzrokih za odpovedi ni hotela konkretneje govoriti. Dejala je, da so vzroki različni, stari tudi več kot 20 let, gotovo pa je tudi neki povod za sočasno odločitev treh kolegov.

Komentarji: