Evropska komisija: V Evropi ni prostora za antisemitizem

Slovenski premier Janez Janša je na družbenem omrežju twitter sprožil besedno vojno z nekaterimi pomembnimi evropskimi politiki.
Fotografija: Janez Janša je z nekaterimi neokusnimi objavami sprožil obilo ogorčenja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Janez Janša je z nekaterimi neokusnimi objavami sprožil obilo ogorčenja. FOTO: Jure Eržen/Delo

Med obiskom Sophie in 't Veld, vodje delegacije odbora evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve v Sloveniji, kjer preverja delovanje pravne države in stanje na področju svobode medijev, odmevajo zlasti tviti, ki jih je slovenski premier Janez Janša namenil tako in t' Veldovi kot nekaterim drugim pomembnim predstavnikom evropskega parlamenta.

Misijo, ki danes zaključuje obisk v naši državi, je Janša, ki se z ekipo in t' Veldove ni srečal, označil za misijo rušenja njegove vlade, samo in t' Veldovo pa za »eno od trinajstih od 226 znanih lutk Sorosa v evropskem parlamentu«. Milijarder George Soros je sicer madžarski Jud, med njegovimi »lutkami« pa so po Janši tudi in 't Veldova in celo pokojni evropski poslanec in nekdanji predsednik stranke evropskih liberalcev (Alde) Hans van Baalen. Objava, ki jo je Janša kasneje sicer odstranil, je sprožila val ogorčenih odzivov. Očitajo mu tako širjenje teorije zarot kot podpihovanja antisemitizma in tudi pomanjkanja občutka za pieteto.

Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli je Janšo pozval, naj se ne spravlja na evroposlance, saj da napadi nanje pomenijo tudi napade na državljane Evrope, medtem ko je nizozemski premier Mark Rutte Janšev tvit označil za neokusnega, ga najostreje obsodil in protestiral tudi pri slovenski veleposlanici v Haagu. Slovenski premier mu je v odgovor svetoval, naj ne zapravlja časa z veleposlaniki in svobodo slovenskih medijev ter naj raje zaščiti »svoje novinarje«, da jih ne bodo morili na ulici. Janša je sicer že pred časom tvitnil, da je bil zadnji novinar (Peter R. de Vries), ki je izgubil življenje v Evropski uniji, ubit prav na Nizozemskem.

Dolžan pa ni ostal niti Sassoliju, rekoč: »Prosim, povejte svojim poslancem, naj ne zlorabljajo imena Evropskega parlamenta za politične intrige in nesmiselne obtožbe Slovenije.« Janši v bran se je nato postavil podpredsednik SDS in evroposlanec dr. Milan Zver, ki je Sassoliju v tvitu izrazil globoko razočaranje »nad vašo neutemeljeno izjavo, ki ni vredna predsednika ene največjih demokratično izvoljenih institucij. Vaša izjava je politično motivirana in kaže na nepoznavanje razmer v Sloveniji,« mu je očital.

Tudi predsednik evropskega sveta Charles Michel ob »izmenjavi mnenj« na twitterju ni molčal. Zapisal je, da morajo evropski poslanci opravljati svoje delo svobodno, brez pritiskov, in pozval k medsebojnemu spoštovanju med vsemi evropskimi institucijami ter v evropskem svetu. Le takšna pot lahko po njegovem vodi v prihodnost.

Časnik Financial Times je po poročanju STA zapisal, da je Michel pred objavo na twitterju po telefonu govoril tako z Janšo kot z Ruttejem. Portal Politico pa je komentiral, da se je Charles Michel na Janševe zapise odzval precej pozno, in opozoril, da se je izognil omembi antisemitizma, kar so sicer nekateri očitali Janši.

Domače in tuje obsodbe tvita

Twitterske izpade premiera Janše so obsodili tudi domači evroposlanci, tako predsednica SD Tanja Fajon kot tudi evropska poslanca stranke LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj, medtem ko je predsednik slovenskega parlamenta Igor Zorčič na družbenem omrežju k spoštljivi komunikaciji pozval trojico: poleg premiera še predsednika države Boruta Pahorja in zunanjega ministra Anžeta Logarja.

Predlagal jim je, da se »o načinu komunikacije pogovorijo s predstavniki drugih držav in EU institucij«. Ob zadnji Janševi »twitter korespondenci« je zapisal, da presega vse meje dobrega okusa in je v nasprotju z deklaracijo o zunanji politiki.

Predsednik opozicijske LMŠ Marjan Šarec premieru zato, ker se ni sestal z ekipo in t' Veldove, očita, da je evropsko delegacijo v Slovenijo povabil »s figo v žepu«, nato pa jih »strahopetno« napadel prek twitterja.

Na Janšev tvit so se danes odzvali tudi v političnih skupinah Evropskega parlamenta v Bruslju. Večina jih je med današnjim brifingom za novinarje, ki je potekal pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta prihodnji teden v Strasbourgu, Janšev tvit ostro obsodila. »Zaskrbljujoče je, kako predsedujoči Svetu EU in premier Slovenije postavlja pod vprašaj vrednote EU,« je dejala tiskovna predstavnica iz vrst liberalcev Clara Ponce de Melo. Janšev tvit je označila za »odvraten, antisemitski in žaljiv«, pri čemer je omenila pokojnega nekdanjega predsednika stranke evropskih liberalcev (Alde) Hansa van Baalena. 

Omenila je tudi misijo parlamentarnega odbora Libe v Sloveniji, ki prav danes zaključuje svoj obisk. To bi bila dobra priložnost za Janšo, da odgovori na vprašanja članov misije v povezavi z vladavino prava in svobodo medijev, je povedala. Janša se namreč s člani misije ni želel sestati.

Tudi pri Zelenih v vseh možnih oblikah obsojajo tvit premierja Janše, je povedal njihov govorec Alex Johnson in tvit označil za »odvraten". Kot je dejal, v Evropi ni prostora za tovrstno govorico antisemitizma, še posebej, če prihaja od predsedstva Svetu EU. Tovrstni napadi natančno kažejo, zakaj poslanci Evropskega parlamenta preučujejo stanje glede pravne države.

Tiskovna predstavnica druge največje skupine socialdemokratov (S&D) Utta Tuttlies pa je dejala, da morajo biti vsi poslanci, vključno iz skupine S&D, sposobni opravljati svoje naloge kot izvoljeni predstavniki. Janša se je namreč na twitterju ostro odzval tudi na zapis socialdemokratov, ki so bili kritični, ker se ni sestal z delegacijo Evropskega parlamenta, ampak so naleteli »na prazen stol«.

Janez Janša je z nekaterimi neokusnimi objavami sprožil obilo ogorčenja. FOTO: Jure Makovec/AFP
Janez Janša je z nekaterimi neokusnimi objavami sprožil obilo ogorčenja. FOTO: Jure Makovec/AFP

Drugačnega mnenja so bili danes v skrajno desni skupini Identiteta in demokracija (ID). Njihov predstavnik Tobias Tauscher je pripomnil, da vsi govorijo le o Poljski in sedaj tudi o Sloveniji, manjka le še Madžarska. »Morda bi morali enostavno nehati stalno izzivati in pustiti ljudem delati. In tistim premierjem, ki v svojih državah uspešno vladajo, tudi pustiti vladati in jih ne poskušati stalno diskreditirati,« je dejal.

Na njegove besede se je odzvala tiskovna predstavnica Levice Sonja Giese, ki mu je glede na to, da oba prihajata iz Nemčije, dala jasno vedeti: »Antidemokratom enostavno pustiti delati zgodovinsko gledano še nikoli ni bila posebno dobra zamisel. To bi morali vedeti še zlasti mi, Nemci.«

Domača opozicija: Velika sramota in škoda za Slovenijo

Opozicija, ki se je danes ostro odzvala na ravnanje premierja Janeza Janša ob obisku misije Evropskega parlamenta meni, da bi morali škodljivo ravnanje sprevideti tudi v koaliciji. V LMŠ zahtevajo ukrepanje predsednika Boruta Pahorja.

Ogorčenje po četrtkovih dogajanjih v povezavi z obiskom skupine EP je v imenu stranke SAB izrazil generalni sekretar stranke Jernej Pavlič ter obenem napovedal, da bo SAB predlagala začetek postopkov za izključitev stranke SMC iz stranke evropskih liberalcev (Alde).

SAB je bila kot članica Alde ena tistih, ki je stranki SMC pomagala v družino Alde, po vseh dogodkih v zadnjem letu in pol, po rušenju STA, neimenovanju delegiranih tožilcev, po četrtkovem napadu na vse predstavnike vodstvenih struktur stranke Alde, med njimi tudi na pokojnega predsednika Alde Hansa van Baalna, so se v SAB odločili, da do ponedeljka v Alde predložijo dokumentacijo za začetek postopka za izključitev SMC, je dejal.

Četrtkov izpad in napad predsednika vlade  je bil, dodaja, kaplja čez rob. Zadeve se stopnjujejo, za to nista kriva samo stranka SDS ali predsednik vlade, ampak tudi koalicijski SMC in NSi ter vsi podporniki koalicije v DZ, meni Pavlič.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je danes na Twitterju sicer glede Janševih tvitov zapisal, da »določenih izjav enostavno ne razumem, zanje ne vidim potrebe, jih ne podpiram in se mi zdijo škodljive za ugled naše države«.

Slovenska zastava. FOTO: Jure Eržen/Delo
Slovenska zastava. FOTO: Jure Eržen/Delo

Pozivi k odstopu se stopnjujejo

Vendar pa v SAB ocenjujejo, da bi moral Počivalšek najmanj pozvati Janšo, da se za zapisano opraviči. »Pričakujemo, da se ali od tega distancirajo in opravičijo ali izstopijo iz vlade,« je dejal Pavlič.

»Dejansko mi je zelo nerodno, da imam predsednika vlade SDS, ki je uničil mednarodni ugled Slovenije, ki se je gradil 30 let. In če po tem dogodku NSi, SMC, Jelinčič, poslanci stranke DeSUS, predsednik Pahor ne vidijo, da je vrag odnesel šalo, da imamo za predsednika vlade nekoga, ki misli, da je predsednik vlade, države, SDS in NSi, potem jim ni več pomoči in so obsojeni na propad,« je bil medtem v izjavi za medije oster Brane Golubović iz LMŠ, ki ostro protestira, ker se predsednik države ob tem ne oglasi. »Njegova moralna dolžnost - tudi če ni moralna avtoriteta ali ne želi biti - je, da se ob takih primerih, ko naš predsednik vlade žali predsednika vlade ene od evropskih držav in evropske poslance, oglasi,« je prepričan Golubović.

Obenem je kritiziral »poslance, ki si želijo dokončati mandat za vsako ceno, ne glede na to, ali bo potem ostalo samo še pogorišče«. Posebej NSi je očital izgovarjanje v slogu »mi s tem nimamo nič« in spomnil, da so tudi ministri NSi kolektivni organ vlade in so enako krivi za vsak Janšev tvit.

Kot je napovedal, se bodo v opoziciji štirih pogovorili in videli, »kako to ugrabljeno državo ponovno rešiti in jo vpeti v demokratične procese«.

Matjaž Han iz SD, ki sicer deli Golubovićevo ogorčenje, je medtem ocenil, da o vložitvi nezaupnice ali ustavne obtožbe zaradi tvitanja in podobnih »bedarij« ne razmišljajo. »To si posameznik zasluži zaradi drugih zadev. Tviti pa so zgolj odraz posameznika in tega, da ima težave,« je dejal.

»Žal mi je, da se moramo danes cela politika in država in vsa Evropa odzivati na zadeve, na tvite predsednika vlade, ki v bistvu škodujejo naši državi. To sodi v rubriko 'saj ni res, pa je' (...) To je zame nesprejemljivo, teh vrednot, poniževanja in cinizma ne podpiram in jih obsojam,« je premierjevo četrtkovo in siceršnje čivkanje pokomentiral Han.

Kot je ocenil prvak Levice Luka Mesec, je Janša v četrtek s svojimi tviti na račun evropskih poslancev »potrdil sume, ki so jih imeli glede njegovega načina vladanja, mendranja pravne države in rušenja svobodnega medijskega prostora ter odprte družbe«.

»Po včerajšnjem fiasku lahko zaključimo, da je slovenskega predsedovanja konec (...) To je ponovno vsej Sloveniji pokazalo, kdo je ta človek, kako se ne zna obnašati, kaj počne z ugledom te države v tujini," je nadaljeval in dodal, da bi se zdaj končno morale odpreti oči tudi koalicijskim partnerjem. »Edini način, da se rešimo, je, da ga nehajo podpirati, da izstopijo iz koalicije in da gremo na predčasne volitve,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: