Ponovno bodo testirali vse osebe s sumom na covid-19

V primeru, da je obolelih več družinskih članov, je še vedno smiselna presoja ali se na odvzem napoti vse družinske člane.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

Ministrstvo za zdravje je danes izvajalce na primarni ravni obvestilo o spremenjenem načinu testiranja na covid-19. Glede na nedavno vključitev večjega števila mest za odvzem brisov, se skladno s priporočili strokovno svetovalne skupine ponovno poveča odvzem brisov nosno-žrelnega predela. To pomeni, da se brisi nosno-žrelnega predela ponovno jemljejo pri vseh osebah s sumom na covid-19. Povečevanje odvzema brisov, ki so dostopni v čim krajšem času, je zelo pomembno za obvladovanje epidemije, ki je še vedno v porastu.

image_alt
Ponekod ljudje čakajo na odvzem brisa do štiri dni


Odvzeme brisov morajo izvajalci zagotavljati najmanj osem ur dnevno, so zapisali z ministrstva za zdravje v sporočilu za javnost. Zagotoviti ga morajo še isti dan oz. najpozneje v 24 urah. Večji zdravstveni domovi odvzem brisa zagotovijo tako, da je mesto odvzema pacientu čim bližje. V primeru, da odvzema ne morejo zagotoviti v tem časovnem okviru, osebo napotijo na drugo odvzemno mesto, kjer je pravočasen odvzem možen.

V primeru, da je obolelih več družinskih članov, je še vedno smiselna presoja ali se na odvzem napoti vse družinske člane. Izredno pomembno je, da se osebe, ki imajo znake in simptome bolezni covid-19 takoj osamijo. Enako velja za vse tesne stike obolelega, predvsem v družini, so še sporočili z ministrstva.

Preberite še:

Komentarji: