Stavka odpovedana, prijava inšpekciji

V Štorah Steelu se je Konfederacija slovenskih sindikatov umaknila, a ne popušča.
Fotografija: Proizvodnja v Štore Steelu FOTO: Brane Piano/Delo
Odpri galerijo
Proizvodnja v Štore Steelu FOTO: Brane Piano/Delo

Štore – Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS), je potrdil, da je stavkovni odbor v družbi Štore Steel za danes med 13. in 15. uro napovedano stavko v obratu jeklarna preklical. »Sledi prijava delovni inšpekciji, ker so delavcem, ki bi stavkali, grozili,« je povedal Novak.
 
Po dostopnih podatkih je v podjetju hotelo stavkati kakšnih 170 od 520 zaposlenih, in sicer danes prva izmena zadnjo delovno uro, druga izmena pa prvo delovno uro. Zahtevajo 25-odstotno povečanje plače zaradi zahtevnih razmer za delo.
 
Gorazd Tratnik, pomočnik direktorja, je potrdil, da so od podjetniškega KSS prejeli pisno odpoved tako imenovane ekonomsko interesne stavke. »Organizatorje in zaposlene smo že pred tem obvestili, da stavka ni organizirana skladno z zakonom, ker to ni odločitev večine zaposlenih v podjetju, niti je ne organizirata sindikata,« je pojasnil.
 
Vodstvo Štore Steela je v rednem dialogu s sindikatoma SKEI in KSS-SŠ, ki delujeta v družbi in zakonito predstavljata zaposlene. »S sindikatom SKEI smo se tudi dogovorili o pogajanjih o njihovih zahtevah in jih 16. maja tudi začeli, a se KSS kljub večkratnim pozivom pogajanjem ni pridružil. Vodja stavkovnega odbora nas poziva, da je edini pravi naslov za dogovor stavkovni odbor, ne sindikat, katerega zaupnik je. Podjetje pa je odločeno, da se kakršnikoli dogovori lahko sklepajo le na ravni reprezentativnosti in na ravni podjetja, zato se s tako imenovanim stavkovnim odborom ne moremo pogajati in sklepati kakršnihkoli sporazumov ali pogodb,« je še povedal Tratnik.
 
Sicer pa so v Štore Steelu konec lanskega leta podpisali aneks k podjetniški kolektivni pogodbi, s katerim so se dogovorili za nov način izplačila variabilnega dela plače na podlagi uspešnosti poslovanja, izplačilo pa skladno z zakonom o dohodnini zaposlenim zagotavlja višji neto prejemek.
 
»Letošnje zahteve sindikatov, s katerimi se pogajamo oziroma so povabljeni na pogajanja, se nanašajo na dvig osnovnih plač ob tem, da je bila povprečna bruto plača v podjetju lani 1759 evrov, v prvih štirih mesecih letošnjega leta pa brez nagrade za uspešnost, ki se izplača konec leta, 1703 evre,« je pojasnil Tratnik.

Komentarji: