Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Stavka za ohranitev naših bolnišnic in zdravstvenih domov

Proces slabitve javnega zdravstva je treba obrniti, opozarja kirurg in profesor dr. Radko Komadina, predsednik Slovenskega zdravniškega društva.
Javne zdravstvene zavode, torej bolnišnice in zdravstvene domove, je treba ohraniti, sporoča Slovensko zdravniško društvo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Javne zdravstvene zavode, torej bolnišnice in zdravstvene domove, je treba ohraniti, sporoča Slovensko zdravniško društvo. FOTO: Leon Vidic/Delo
3. 10. 2022 | 13:00
3. 10. 2022 | 13:20
3:51

Na napoved stavke zdravniškega sindikata Fides se je danes odzvalo Slovensko zdravniško društvo, ki pojasnjuje, da pri tokratni stavki ne gre za kruhoborstvo, pač pa za bitko za ohranitev javnih zdravstvenih zavodov, torej bolnišnic in zdravstvenih domov.

»Zdravstvena politika že vrsto let hote ali nehote pospešuje privatizacijo javnega zdravstvenega sistema, kadrovsko siromaši javne zavode, saj najboljši strokovnjaki dobivajo izzive drugod. Podcenjevanje zdravniškega dela v javnem zdravstvu vodi v upad kakovosti in večja varnostna tveganja,« začenja zapis za javnost predsednik Slovenskega zdravniškega društva prof. dr. Radko Komadina, kirurg.

Prof. dr. Radko Komadina. FOTO: Jure Eržen/Delo
Prof. dr. Radko Komadina. FOTO: Jure Eržen/Delo

Izzivi za zdravnike so veliko bolje plačano delo v drugih državah, že v sosednji Avstriji, kjer imajo dvakrat višje plače, in v zasebnem zdravstvu v Sloveniji. Odhodi zdravnikov povzročijo kadrovske luknje v bolnišnicah in v celotni mreži javnega zdravstva, kar povzroči, da morajo drugi zdravniki delati vse več, da imajo časa za pacienta vse manj, kar nujno negativno vpliva na kakovost dela. Slabitev javnih zdravstvenih zavodov ima številne posledice.

»Proces slabitve javnega zdravstva je treba obrniti, zato slovensko javnost pozivamo h konstruktivni podpori, pogajalce pa k hitri in razumni rešitvi. Napovedana stavka odraža nemoč zdravnikov pri zadržanju strokovnjakov v javnem sektorju,« sporoča predsednik Slovenskega zdravniškega društva.

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva dr. Radko Komadina opozarja na spreminjanje vloge zdravnika v Sloveniji.

»Zdravnik v Sloveniji je vedno manj odgovoren nosilec dela v zdravstvu, čeprav mu to nalaga zakon. Postaja vse bolj uradnik, ki mora iz meseca v mesec povečevati svojo produktivnost, predvsem na področju birokracije. Proces je prišel do skrajnega roba, od koder ne bo več poti nazaj v kakovostno, dostopno in solidarno javno zdravstvo,« piše predsednik Slovenskega zdravniškega društva.

V nadaljevanju poudarja, da »napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov ne sme biti razumljena kot kruhoborstvo za višje plače, temveč kot borba za izboljšanje pogojev za delo z bolniki, za katere je zdravnik moralno, profesionalno in kazensko odgovoren.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine