Številni so jo ubrali po oglarski poti

Na oglarskih postojankah so se pohodniki lahko odpočili, se ob oglarski kapljici nadihali svežega zraka in si spotoma ogledali še oglarje, ki si s kuhanjem oglja služijo vsakdanji kruh.
Fotografija: FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
FOTO: Bojan Rajšek

Dole pri Litiji – Po oglarski poti na Dolah pri Litiji, ki že vrsto let slovi kot oglarska dežela, se je danes sprehodilo več kot 500 pohodnikov. Domačini so jim, poleg kuhanja oglja, prikazali še žaganje hlodov, pletenje košar in med drugim tudi tesanje železniških pragov.

Na oglarskih postojankah so se pohodniki lahko odpočili, se ob oglarski kapljici naužili svežega zraka in si spotoma ogledali še oglarje, ki si s kuhanjem oglja služijo vsakdanji kruh. Za nekatere pohodnike je bilo to prvo srečanje z veliko črno gmoto, iz katere se je, kot nekoč pri parni lokomotivi, vil bel dim. To je znak, je razložil kopar Janez Medved iz Suhadol, da na tej višini oglje še ni kuhano. Ko pa se pojavi moder dim, bo odušek moral zapreti in pod njim odpreti novega. To bo ponavljal toliko časa, da bodo oduški čisto pri tleh, potem bo kopo razdrl in oglje pogasil in osušil, ga nato shranil v vreče in prodal. Kupcev menda ne manjka, saj je oglje kvalitetno. Toda do takrat bo moral prebedeti še marsikatero noč. Na cilju pred lovskim domom na Kalu pa so si hoježelneži odpočili in se prepustili prijetnemu kramljanju s prijatelji in znanci.

Komentarji: