V posameznih občinah že zapirajo športne objekte

V ponedeljek so testirali 3308 ljudi in odkrili 398 novih primerov, štirje so izgubili boj z boleznijo.
Fotografija: V zadnjih tednih so strokovne službe zaradi vse več odvzetih brisov in okuženih ponekod že na robu zmogljivosti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V zadnjih tednih so strokovne službe zaradi vse več odvzetih brisov in okuženih ponekod že na robu zmogljivosti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Epidemiološka slika v Sloveniji se slabša, zato pristojni ves čas opozarjajo na spoštovanje priporočil stroke, saj se le tako lahko izognemo še ostrejšim ukrepom. O aktualnem stanju je na novinarski konferenci spregovoril vladni govorec Jelko Kacin.



Včeraj so opravili 3308 testov, potrdili 397 novih primerov, iz Avstrije pa so dobili podatek o okuženem Slovencu, torej skupno 398 okuženih.



Število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je naraslo na 179, kar že močno presega mejo za tretji sveženj ukrepov oranžnega seznama.

Tretji sveženj med možnimi ukrepi predvideva karanteno posameznih občin oziroma regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe, pravilo ene stranke pri frizerjih in kozmetičarkah, prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah ter zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti. Pri tem ni nujno, da vlada sprejme vse ukrepe, ampak lahko tudi le določene izmed njih.

Vladni načrt FOTO: Infografika Delo
Vladni načrt FOTO: Infografika Delo


Zaradi hitrega naraščanja okužb in polnjenja bolnišnic se bo danes skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje na kriznem sestanku sestala vlada. Sestanek bo namenjen usklajevanju posameznih ukrepov pred sredino sejo vlade, na kateri bo ta odločala o sprejemu novih ukrepov v skladu z načrtom ukrepanja za drugi val širitve novega koronavirusa.


Štirje umrli


Bolnišnično oskrbo potrebuje 180 obolelih, 32 jih je na intenzivni negi, štirje so umrli. Skupno jih je do zdaj boj s covidom-19 izgubilo 173. Po Kacinovih besedah je skrb vzbujajoče, da je vse več okuženih med zdravstvenim osebjem, v šolskih ustanovah, vse več pa je poročil o okužbah tudi iz domov za ostarele.



Zabave in druženja so še vedno težava. Kacin je opozoril, da se ljudje zabavajo v različnih kočah, tudi lovskih, ki so bolj odmaknjene. Druženje večjega števila pa predstavlja velik problem in tveganje. Kacin poziva lovske družine, naj onemogočijo širjenja virusa z oddajanjem koč. V posameznih občinah se že odločajo za zapiranje telovadnic in drugih večnamenskih prostorov.

Aplikacijo #OstaniZdrav si je naložilo že 130.000 uporabnikov, kar pomeni deset odstotkov uporabnikov mobilnih telefonov. Kacin znova poudarja, da je to dober ukrep za preprečevanje širjenja okužb, in poziva vse, naj si jo naložijo.

Preberite še:

Komentarji: