Štiri alpske cvetice za štiri srčne može

Festival alpskega cvetja v znamenju 240. obletnice prvega vzpona na Triglav.
Fotografija: Konec tedna se bo v Bohinju začel 12. festival cvetja. FOTO: Mojca Sodja/arhiv Turizem Bohinj
Odpri galerijo
Konec tedna se bo v Bohinju začel 12. festival cvetja. FOTO: Mojca Sodja/arhiv Turizem Bohinj

Stara Fužina – Čeprav na travnikih v Bohinju in na pobočjih okoliških hribov in gora raste več kot tisoč rastlinskih vrst, bo 12. festival alpskega cvetja v znamenju 240. obletnice prvega vzpona štirih srčnih mož na Triglav in štirih cvetlic, poimenovanih po Triglavu.

Ob obujanju spominov na štiri može iz Bohinja, ki so leta 1778 prvi stopili na Triglav, bodo osrednje mesto dobili triglavski svišč, triglavska neboglasnica, triglavski dimek in triglavska roža. Na območju Bohinja sicer uspeva več kot tisoč rastlinskih vrst; od 84 vrst divjih orhidej, kolikor jih raste v Sloveniji, jih kar polovica, to je 42 vrst, uspeva v Bohinju, in kot je dejal Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, že vsa lepota in vrhunskost narave dajeta obiskovalcem razlog za obisk. Na ta način želijo tudi v okviru festivala cvetja poudariti vrednote, kot so srčnost, znanje, pogum, ki so krasile prvopristopnike na Triglav, je dejal Bojan Traven, predsednik sveta zavoda Turizem Bohinj.

Zadnja leta so v 14 dneh običajno našteli okoli pet tisoč obiskovalcev, a Traven meni, da je bolj kot neposredni učinki festivala, ki je skupaj vreden sto tisoč evrov, pomembno, da se Bohinj s svojimi naravnimi danostmi in značilnostmi uveljavi znotraj območja Alp.

Festival alpskega cvetja je vzorčni primer turističnega produkta, ki je usklajen s trajnostnim obiskovanjem narave, je dejala Ana Kunstelj iz uprave Triglavskega narodnega parka, Klemen Langus pa je dodal, da v cvetje kot turistični produkt ni treba vložiti niti centa. Ko zrastejo rože na travniku, je že dobiček, je še poudaril.

Komentarji: