Župani bodo odločali, kateri vrtci bodo odprti in v kakšnem obsegu

Šolsko ministrstvo je na občine preložilo tudi preverjanje nujnosti vključenosti otroka v vrtec.
Fotografija: Vrtci se spet zapirajo, tokrat ne v celoti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Vrtci se spet zapirajo, tokrat ne v celoti. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V ponedeljek bodo vrtci po državi zaprti. Na voljo bo le nujno varstvo za starše, ki drugače ne morejo zagotoviti varstva in opravljajo delo, ki je v tem trenutku ključno za delovanje države. Kateri vrtci in v kakšen obsegu bodo odprti, bodo odločali župani na podlagi potreb in epidemioloških razmer v lokalnih okoljih, na njih pa je šolsko ministrstvo preložilo tudi preverjanje nujnosti vključenosti otroka v vrtec. 

image_alt
Kaj vse se od jutri zapira?


Ravnatelji vrtcev v glavnem mestu so se z županom Zoranom Jankovićem na skupnem srečanju dogovorili, da ljubljanski vrtci v času trajanja ukrepa zagotavljajo varstvo za otroke staršev, ki nujno potrebujejo varstvo zaradi narave svojega dela oziroma ne morejo opravljati dela od doma. »Če boste presodili, da vaš otrok v naslednjem tednu varstvo nujno potrebuje, ga z veseljem pričakujemo v vrtcu. Osnovno vodilo ostaja, da pridejo v vrtec samo zdravi otroci oz. zaposleni, zato vas prosimo, da v kolikor pri otroku opazite morebitne simptome okužbe, da otrok ostane doma in postopate v skladu s priporočili NIJZ ter nas o tem obvestite,« so sporočili staršem.

Barbara Novinec, ravnateljica ljubljanskega vrtca Galjevica pravi, da bo vseh 23 vrtcev v  MOL prihodnji teden odprtih, ravnatelji pa se bodo odločili, katere vrtčevske enote bodo odprli in o tem  tudi obvestili starše. Otrok praviloma ne bodo združevali, pravi, saj je to je organizacijska odločitev vsakega vrtca posebej. Kot pravi Novinčeva naj starši sami presodijo ali potrebujejo varstvo ali ne.
 
Spodbudna novica prihaja tudi iz vrtca Medvode: »Glede na to, da je epidemiološko stanje v našem vrtcu res ugodno, smo se danes dogovorili, da naš vrtec ostane odprt. Ponudili bomo minimalno varstvo staršem, ki ne utegnejo delati od doma.«

Starši v Mariboru so danes v svoje enote že sporočali, kdo potrebuje varstvo v prihodnjem tednu. Na podlagi njihovih potreb bo dežurnih osem vrtcev. Vrtci bodo starše, ki so upravičeni do nujnega varstva, sami obvestili, v katero enoto naj pripeljejo otroke. 
 

V Kranju v vrtcu zagotovo 250 otrok


V Kranju bo varstvo zagotovljeno v minimalnem obsegu. Namenjeno bo izključno tistim, ki varstvo nujno potrebujejo zaradi narave svojega dela. Nujno varstvo bo organizirano v Kranjskih vrtcih in sicer v dveh dežurnih enotah: Najdihojca in Čira čara. Trenutni podatki kažejo, da bo varstvo v Kranju potrebovalo okoli 250 otrok.

V Novem mestu bodo vrtci v prihodnjem tednu v večini odprti, saj bodo vsi večji delodajalci v občini delali nemoteno. »To pomeni, da starši in skrbniki spadajo v kategorijo tistih, ki za varstvo nimajo drugih možnosti,« so pojasnili na občini in dodali, da so razmere v vrtcih v jugovzhodni Sloveniji dobre in da v tem trenutku ni potrebe po večinskem zapiranju.  

V Slovenj Gradcu bodo do predšolskega varstva upravičeni samo tisti otroci, katerih starši morajo biti na delovnih mestih in jih delodajalec ne more omogočiti dela na daljavo. 
 

Župani izigravajo odlok?


V Združenju zasebnih vrtcev Slovenije trdijo, da župani izigravajo odlok o zaprtju vrtcev, ki je po njihovem zelo jasen, prav tako navodila ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, po katerih se lahko organizira zgolj nujno varstvo. »Vlado pozivamo, da odločno ukrepa in ne dovoli takšne samovolje županov,« je zapisala predsednica Združenja zasebnih vrtcev Taja Steblovnik

Tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) je pozval vlado in ministrico za izobraževanje, naj takoj jasno opredelita skupine zaposlenih, ki so upravičene so oskrbe otrok v prihodnjem tednu, ko naj bi bili vrtci praviloma zaprti. SVIZ trdi, da je vlada s svojimi nekonsistentnimi navodili in odločitvami poskrbela za popolno zmedo glede delovanja, odprtja in zaprtja vrtcev v prihodnjem tednu.

Kot je povedal minister za delo, družino in enake možnosti Janez Cigler Kralj bodo starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtca ne bodo mogli delati, dobili 80-odstotno nadomestilo plače. Starši otrok, ki varstva ne bodo potrebovali, bodo v času zaprtja oproščeni plačila. 

Preberite še:

Komentarji: