Stranka novih obrazov, ki je preživela

Usoda SMC: Izgubili največ glasov, vendar kljub temu ostajajo na prizorišču. 
Fotografija: Miro Cerar in drugi med pričakovanjem rezultatov parlamentarnih volitev v štabu SMC. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar in drugi med pričakovanjem rezultatov parlamentarnih volitev v štabu SMC. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Največji stranki zadnjega mandata je zaupalo približno trikrat manj volivcev kot leta 2014. Kljub temu skoraj desetodstotna podpora za SMC po besedah vrha stranke ni razočaranje. Prav tako ne izstopa kot največja poraženka volitev in se glede na rezultat ni zapisala kot stranka novih obrazov, ki bi končala povsem klavrno.

SMC ostaja pomemben politični akter na političnem prizorišču, je po razglasitvi rezultatov povedal predsednik stranke Miro Cerar. Tudi večina ostalih članov stranke je bila z zaupanjem 85.654 volivcev zadovoljna, četudi so pred štirimi leti zbrali skoraj 302.000 glasov in v parlamentu zavladala z rekordno kvoto 36 poslancev.

Stranka je po gospodarski krizi in načetem zaupanju v tradicionalne stranke leta 2014 zavladala po bliskovitem vzponu tik pred predčasnimi volitvami. Pridružila se je četici političnih strank tako imenovanih novih obrazov, ki so uveljavljenim strankam, podobno kot leta 2011 Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, premešale karte.

Neobremenjenost s preteklostjo je z Državljansko listo istega leta napovedoval tudi Gregor Virant, na vrh slovenske politike se je za nekaj več kot leto dni povzela do tedaj manj znana Alenka Bratušek, še pred tem je novo politiko obljubljal Gregor Golobič s stranko Zares.

Vsaka od teh je napovedovala spremembe, vendar je priljubljenost marsikatere, denimo Pozitivne Slovenije in Državljanske liste, na naslednjih volitvah izpuhtela. Podobno usodo so napovedovali tudi stranki SMC, ki je v odhajajoči vladi z več potezami razočarala marsikaterega volivca.

Kljub nekaterim klavrnim volilnim napovedim so si zagotovili deset poslanskih sedežev, kar velja delno glede na ankete po tem manevru pripisati tudi premišljeni potezi Mira Cerarja, ki je marca odstopil.

Več iz te teme:

Komentarji: