Stresa na sodišče ni bilo

Nakup je bil za Etol škodljiv, je povedala nekdanja vodja računovodske službe.
Fotografija: Francu Krambergerju, Mirku Krašovcu, Ivanu Fermetu in Stanislavu Valantu sodijo zaradi zlorabe položaja.
Odpri galerijo
Francu Krambergerju, Mirku Krašovcu, Ivanu Fermetu in Stanislavu Valantu sodijo zaradi zlorabe položaja.

Ljubljana – Upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres včeraj ni prišel na ljubljansko okrožno sodišče, kjer bi moral biti zaslišan kot priča v postopku, ki teče zaradi sporne prodaje delnic Mladinske knjige. Je pa sodišče zaslišalo nekdanjo vodjo finančno računovodske službe
Na sojenju dolgoletnemu ekonomu mariborske nadškofije Mirku Krašovcu, nekdanjemu prvemu možu Etola Ivanu Fermetu, upokojenemu mariborskemu nadškofu Francu Krambergerju in nekdanjemu predsedniku uprave družbe za upravljanje NFD Stanetu Valantu se je večkrat omenilo ime Antona Stresa. Kot je namreč povedal Krašovec, sam pri poslih ni sodeloval, vse sta namreč po njegovih besedah vedela nadškof Kramberger in takratni mariborski pomožni škof Anton Stres. Za zdaj sicer ni jasno, kdaj naj bi ga ponovno povabili na sodišče.
Je pa pričala nekdanja vodja računovodske službe v podjetju Etol Brigita Čokl. Dejala je, da so glede nakupa delnic Mladinske knjige v računovodstvo dobili pisno odredbo nadrejenih, da je treba posel izpeljati. Ker delnice Mladinske knjige niso bile na borzi, ni bilo jasno, kakšno je bilo tveganje, a kasneje se je izkazalo, da je bil nakup za podjetje škodljiv.
Včeraj sta na zatožno klop sicer sedla le Valant in Krašovec, saj je Ferme svoj izostanek opravičil, sodišče pa je sprejelo predlog Krambergerjeve obrambe, naj sojenje poteka v njegovi nenavzočnosti. Obramba je to predlagala zaradi obtoženčeve starosti, je namreč 82 let star, in tudi bolezni.
Četverica se zagovarja zaradi posla, ki ga je nekdanja mariborska škofija, zdaj nadškofija, izpeljala konec decembra 2003. Od Krekove družbe pod svojim upravljanjem je kupila 46.850 delnic Mladinske knjige po ceni 4800 tolarjev in jih istega dne prodala Etolu po ceni 7900 tolarjev. Podoben posel je sklenila dober mesec pozneje, februarja 2004, le da je bil končni kupec NFD. Škofija je od Krekove družbe po enaki ceni kupila 51.283 delnic založbe in jih istega dne po prav toliko višji ceni prodala družbi NFD pod vodstvom Valanta, sicer dolgoletnega predsednika nadzornega sveta Etola.
Mariborska nadškofija je tako rekoč čez noč s posloma zaslužila 1,27 milijona evrov. Tožilstvo namerava dokazati, da sta Kramberger in Krašovec z vednostjo uprav podjetij, ki sta delnice kupili, oškodovala druge lastnike Krekove družbe, ki bi lahko zaslužili več, oziroma kupce, ki bi za delnice lahko plačali manj.

Komentarji: