Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zasedba FDV se je končala, boj študentov se nadaljuje

Fakulteta je izpolnila vse zahteve protestnikov, študenti bodo stopnjevali pritisk na Univerzo v Ljubljani.
Na FDV trenutno razpravljajo ali bodo z zasedbo nadaljevali. FOTO: Blaž Samec/Delo
Na FDV trenutno razpravljajo ali bodo z zasedbo nadaljevali. FOTO: Blaž Samec/Delo
13. 5. 2024 | 14:20
17. 5. 2024 | 15:25
5:45

Študentska zasedba dela Fakultete za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani se je v ponedeljek po šestih dneh končala. Zahteve študentov je obravnaval senat fakultete in vanje v celoti privolil, zato so protestniki zvečer sklenili, da zasedbo FDV končajo, napovedujejo pa, da bodo stopnjevali pritiske na Univerzo v Ljubljani (UL).

Senat FDV je včeraj sprejel izjavo, ki izpolnjuje vse zahteve študentov. FDV je izrazila podporo »palestinskemu ljudstvu, nad katerim izraelska država izvaja genocid«, in opozorila na dolgo zgodovino ilegalne okupacije palestinskega ozemlja in apartheida. Zagotovili so podporo študentom, ki so v tujini »brutalno zatirani zaradi svojega nasprotovanja izraelskemu genocidu«, in izrazili nasprotovanje sporazumom o sodelovanju z izraelskimi institucijami. Poleg tega je FDV pozvala Univerzo v Ljubljani k prekinitvi sporazumov z izraelskimi ustanovami in k temu, da vzpostavi sistem finančne, študijske in bivanjske pomoči za palestinske študente. Že prejšnji teden je podobno izjavo sprejela tudi Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL.

Študenti so opozorili na projekt, ki ga rektor ni omenil. FOTO: Črt Piksi/Delo
Študenti so opozorili na projekt, ki ga rektor ni omenil. FOTO: Črt Piksi/Delo

Rektorju očitajo, da je zamolčal sporni projekt

Popoldne se je s študenti sestal rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič in po sestanku znova obsodil »vse kršitve mednarodnega prava«, vendar dogajanja, kljub zahtevam študentov, v izjavi ni označil za genocid. Majdič je na soočenju s študenti sicer dejal, da bo glede še trajajočih projektov, pri katerih poteka sodelovanje z izraelskimi institucijami, opravil razpravo na kolegiju dekanov, nato pa je v odzivu za medije spet zatrdil, da UL na krovni ravni z izraelskimi institucijami nima sklenjenih sporazumov. Ti naj bi bili sklenjeni zgolj na ravni nekaterih fakultet, »vendar v okviru teh sporazumov niso in tudi ne potekajo nobeni projekti, izmenjave in druge aktivnosti«, je zapisal. Ena izmed zahtev študentov je, naj univerza prekine vsakršno sodelovanje ter pogodbe z izraelskimi univerzami in podjetji.

Kot so opozorili študenti in kot je prvi poročal Radio Študent, pa glede na javno dostopne podatke na straneh evropske komisije UL koordinira skoraj milijon in pol evrov vreden projekt Krepitev odličnosti zmogljivosti aditivne proizvodnje, v katerem od začetka leta 2023 do konca leta 2025 Fakulteta za strojništvo UL sodeluje s Technische Universität Bergakademie Freiberg in izraelskim tehnološkim inštitutom Technion. Evropska koordinacija komitejev in združenj za Palestino sicer navaja, da Technion, ki bo za sodelovanje v projektu od EU prejel nekoliko več kot 400.000 evrov, tesno sodeluje z izraelsko orožarsko industrijo ter izdeluje stroje in naprave, ki jih izraelske sile uporabljajo za nadzorovanje in napade na Palestince.

image_alt
Obleganje univerz

Odgovorov rektorja na naša vprašanja, zakaj spornega projekta, pri katerem sodeluje Fakulteta za strojništvo UL in ki ga glede na javno dostopne podatke koordinira UL, ne omenja, do zaključka redakcije nismo prejeli.

Na fakulteti ne razmišljajo o odstopu od projekta

V opisu projekta, ki ga financira EU v sklopu programa Horizon Europe, piše, »da uporaba 3D-tiskanja lahko spremeni industrijo, saj omogoča izdelavo delov po meri«, sodelujoče v njem pa »združuje znanje o neposrednem laserskem nanašanju, plazemskem elektrolitskem poliranju in znanosti o materialih«.

Študenti zahtevajo prekinitev vsakršnega sodelovanja z Izraelom. FOTO: Črt Piksi/Delo
Študenti zahtevajo prekinitev vsakršnega sodelovanja z Izraelom. FOTO: Črt Piksi/Delo

Na vprašanje Dela, ali bodo raziskave pri projektu uporabljene ali uporabne tudi za orožarsko industrijo, je nosilec projekta Joško Valentinčič odgovoril: »Karkoli človek naredi, še posebej na tehničnem področju, posega v biotski sistem in je lahko zlorabljeno za vojaške namene. Naše kompetence na področju aditivnih tehnologij in naknadne obdelave bodo lahko v prihodnje pripeljale do dosežkov, ki bodo zlorabljeni.« Raziskave projekta so namenjene orodjarski industriji, je pojasnil.

S fakultete so sporočili, da so vedno »podpirali mirno rešitev vsakršnih vojaških konfliktov in vladavino prava. Hkrati v akademskem duhu in politični neodvisnosti podpiramo prenos znanja med visokošolskimi institucijami.« Tudi Valentinčič je potrdil, da ker gre »za krepitev kompetenc Univerze v Ljubljani«, o odstopu od sodelovanja ne razmišljajo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine