SŽ startajo s tretjino vlakov in prijaznejšimi tarifami

Če ne bo novih omejitev, se bo redni vozni red sprostil v juniju.
Fotografija: Potniški vlaki bodo začeli po slovenskih tirih voziti po osmih tednih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Potniški vlaki bodo začeli po slovenskih tirih voziti po osmih tednih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Javni potniški promet bo v Sloveniji na tirih in cestah po osmih tednih popolne prekinitve v ponedeljek, 11. maja, zaživel v zmanjšanem obsegu. Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov, nato bodo njihovo število do tistega, ki je bilo pred 16. marcem, povečevali do junija. »S ponedeljkom začne veljati tudi nova tarifa, ki bo potnikom prijaznejša. Abonentske vozovnice bodo ugodnejše, cenejši bo dodatek za kolesa,« napoveduje Darja Kocjan, direktorica družbe SŽ-Potniški promet. Veljavnost letnih in mesečnih vozovnic bodo SŽ podaljšale za obdobje, ko jih imetniki niso mogli uporabljati.

V pomoč ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V pomoč ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Slovenske železnice bodo do ponedeljka pripravile vlake, da bodo primerni za uporabo. V pomoč ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta in sedeže, na katerih bo mogoče sedeti, vlake bodo tudi sproti čistili. Darja Kocjan potnike poziva, da pri vožnji z vlakom upoštevajo priporočila in se na pot odpravijo, če nimajo prehladu podobnih obolenj, in se zaščitijo tako pri dostopu do blagajn kot tudi pri vstopu na vlake. »Namestili smo razkužila, vstopa se lahko le z maskami. Tudi ob izstopu priporočamo uporabo razkužila,« je pojasnila Kocjanova.

Sedeži, na katerih bo mogoče sedeti, bodo označeni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Sedeži, na katerih bo mogoče sedeti, bodo označeni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Vlaki bodo v ponedeljek začeli voziti po okrnjenem voznem redu, zato potnikom v SŽ svetujejo, da preverijo, kateri bodo vozili. Potniki bodo lahko sedeli na približno polovici obstoječih sedežev, v primeru večjega števila potnikov pa bodo SŽ sproti prilagajale vozni red, dodajale vlake in po potrebi organizirale tudi nadomestni avtobusni prevoz. Z 18. majem bodo dodali še več vlakov, nato pa upajo, da bodo v juniju lahko v čim večjem obsegu prešli na podoben vozni red, kot je bil pred 16. marcem.


Začasni vozni red


Na SŽ svetujejo potnikom, da pred vožnjo preverijo, kateri vlaki bodo vozili, pogled na začasni vozni red pa pokaže, da bodo na lokalnih progah vozili predvsem delavski vlaki. Med Mariborom in Ljubljano bodo že prvi teden vozili tudi hitrejši vlaki, regionalni, intercity (IC) in intercity Slovenija (ICS). V voznem redu za progo med Mariborom in Zidanim Mostom je, na primer, 12 vlakov. Na lokalni progi med Trebnjem in Sevnico sta prvi teden predvidena dva para vlakov. Med Ljubljano in Kamnikom bo prvi teden vozilo sedem vlakov, v obratni smeri devet. Podobno število kot na kamniški progi jih bo tudi na dolenjski, gorenjski in notranjski.

Nove potniške tarife so primerljive s tarifami drugih evropskih železniških uprav, prinašajo pa tudi pozitivne novosti, navajajo na SŽ. Rok veljavnosti vseh enosmernih in povratnih enkratnih vozovnic je po novem en dan. Cene posameznih vozovnic so nespremenjene, a zaokrožene na deset centov, cene abonentskih vozovnic pa so nižje in po novem veljajo tudi za vse vlake višje vrste, medtem ko imetniki (očitno ugodnejših, op. a.) splošnih abonentskih enotnih vozovnic IJPP plačajo tudi dodatek za potovanje z vlakom višje vrste. Dodatki za večino vlakov višje vrste so enotni, evro in pol, za ICS, kjer je ukinjena obvezna rezervacija, pa tri evre ne glede na razdaljo. Po navedbah SŽ so ugodnejše tudi družinske in skupinske vozovnice, vsi starejši od 65 let, ne le upokojenci, imajo 30-odstotni popust. (Ob tem pa na SŽ niso povedali, da so se doslej z upokojenskim popustom vozili upokojenci starejši od 60 let. Niti, da se bodo starejši od 65 let z vozovnicami IJPP od 1. julija itak vozili - brezplačno.)


Zaprte čakalnice in večina sanitarij


Na železniških postajah bo gibanje omejeno, napoveduje Matjaž Kranjc, direktor družbe SŽ-Infrastruktura. V notranjih prostorih bo mogoče le kupiti vozovnice, čakalnice pa bodo zaprte. V postajne prostore nameščajo razkuževalnike za roke, sanitarije na železniških postajah na večini postaj, z izjemo tistih v Ljubljani, Mariboru, Zidanem Mostu in Celju, bodo zaprte, odprte pa bodo na vlakih.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je sicer že v četrtek priporočil potnikom, da vozovnice za železniški promet kupijo prek avtomatov ali spleta.

Komentarji: