Tehtnica se je nagnila: Neža Kogovšek Šalamon izločena iz odločanja

Ustavno sodišče je danes le odločilo o zahtevah oziroma predlogih za izločitev sodnikov iz odločanja o noveli zakona o RTV Slovenija.
Fotografija: Pobudo za oceno ustavnosti zakonske novele je sicer vložilo več vodilnih na Radioteleviziji Slovenija s prvopodpisanim Gregorčičem. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Pobudo za oceno ustavnosti zakonske novele je sicer vložilo več vodilnih na Radioteleviziji Slovenija s prvopodpisanim Gregorčičem. FOTO: Črt Piksi

Kot so nam potrdili na ustavnem sodišču, so zahteve za izločitev sodnika Klemna Jakliča in Mateja Accetta zavrgli kot prepozne. Na podlagi pravočasne zahteve stranke v postopku in na podlagi lastnega predloga sodnice pa je ustavno sodišče v tej zadevi izločilo sodnico Nežo Kogovšek Šalamon.

Predlog za njeno izločitev je podal predsednik programskega sodišča Peter Gregorčič po tem, ko so na TV Slovenija in Novi24TV sprožili polemiko, ali bi njeno dopolnilno delo na Mirovnem inštitutu – za to ima, tako kot še pet sodnikov, tudi dovoljenje delodajalca – lahko vplivalo na njeno pristranskost v tej zadevi, saj je inštitut sodeloval pri pripravi intervencije nevladnih institucij, ki je bila vložena na to temo ta teden, in tudi v predreferendumski kampanji. Pravna mreža za varstvo demokracije, ki občasno sodeluje tudi z Mirovnim inštitutom, pa je sodelovala pri pripravi izhodišč omenjene novele.

To je storil dva dni po vložitvi intervencije oziroma tik pred naslednjo sejo ustavnega sodišča, med ko sta bili izločitev Jakliča, kar sta predlagala predsednica državnega zbora in vlada, ter izločitev Accetta, kar je predlagal v. d. direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija, podani nekaj dni za tem. Skladno s 33. členom so predloga na ustavnem sodišču zato lahko zavrgli, saj so ocenili, da so bile zatrjevane okoliščine znane že pred prvo nejavno sejo ustavnega sodišča, do katere bi lahko udeleženci v postopku predlagali izločitev.

V primeru Jakliča sta tako predsednica državnega zbora kot vlada sicer izpostavljala predvsem njegovo eksplicitno podporo trenutno veljavnemu Grimsovemu zakonu v času referendumske kampanje iz leta 2005.

In zakaj je šlo za pomembno vprašanje? Za razsodbo je skladno z zakonom o ustavnem sodišču potrebno soglasje večine vseh sodnikov – torej vsaj pet glasov sodnikov. 

Izločitev sodnice iz odločanja – pred tem izločen že sodnik Rok Čeferin, čigar pisarna sodeluje z RTV Slovenija – pa je tehtnico najverjetneje nagnila v korist strani, ki se je že nakazala z začasnim zadržanjem novele zakona o RTV Slovenija in za katero se v javnosti predvideva, da bo glede na predstavljena mnenja v večini vztrajala pri svojem nasprotovanju noveli. Sodnica pa je bila del trojice, ki je zadržanju nasprotovala. 

Preberite še:

Komentarji: