Teršek umaknil soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika

Ugotovil je, da za izvolitev na mesto ustavnega sodnika ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov.
Fotografija: Odločitvi Andraža Terška je verjetno botrovalo dogajanje v predsedniški palači. FOTO: Alešš Černivec/Delo
Odpri galerijo
Odločitvi Andraža Terška je verjetno botrovalo dogajanje v predsedniški palači. FOTO: Alešš Černivec/Delo

Profesor na Univerzi na Primorskem Andraž Teršek je včeraj zvečer predsednika države Boruta Pahorja obvestil, da umika soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika, poroča Dnevnik. Teršek naj bi ugotovil, da za izvolitev na mesto ustavnega sodnika ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov.

Pahor se namreč v teh dneh z vodji poslanskih skupin posvetuje o podpori možnim kandidatom za ustavne sodnike. Na njegov poziv sta prispela dva predloga, poleg Terškove še kandidatura Boštjana Pintarja. A se je Teršek po poročanju Dnevnika odločil, da soglasje h kandidaturi umakne.


 

Razlogov za odločitev ni navedel


Razlogov za to potezo Teršek v sporočilu Pahorju ni navedel, prav tako je ni želel pojasniti za Dnevnik. Ker pa je odločitev sprejel nekaj ur po prvih pogovorih predsednika republike s predstavniki parlamentarnih strank o kandidatih za novega ustavnega sodnika, je mogoče sklepati, da ji je botrovalo dogajanje v predsedniški palači. Teršek naj bi namreč ugotovil, da za izvolitev na mesto ustavnega sodnika ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov.

Pahor se je v torek sestal z vodji poslanskih skupin LMŠ in SDS, Branetom Golubovičem in Danijelom Krivcem. Medtem ko v LMŠ podpirajo Terška, pa je Krivec Pahorju povedal, da v stranki ne podpirajo ne Terška ne Pintarja, pač pa kot kandidatko predlagajo nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču Evropske unije Verico Trstenjak.

Verica Trstenjak. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Verica Trstenjak. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Umik krepi možnosti Trstenjakove


Ker so poleg LMŠ podporo Teršku napovedali le še v SD in SNS, naj torej možnosti za izvolitev ne bi imel. Terškov umik torej krepi možnost, da Pahor kot kandidatko za ustavno sodnico predlaga Trstenjakovo.

Ta po Krivčevih besedah s kandidaturo soglaša, sama pa je še pred srečanjem Krivca s Pahorjem za STA povedala, da jo mesto ustavne sodnice zanima kdaj v prihodnosti, zato se na razpis ni prijavila. Če ne bo soglasja o prijavljenih kandidatih in bi dobila ponudbo od predsednika republike, pa bi o kandidaturi razmislila, je dejala. Novi ustavni sodnik bo sicer na ustavnem sodišču nadomestil Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče decembra.
 

Od Pahorja pričakujejo več napora


Predsednik republike Pahor sicer danes nadaljuje pogovore s poslanskimi skupinami o podpori kandidatom za ustave sodnike. V SD so mu povedali, da želijo po umiku soglasja Terška h kandidaturi znova razmisliti, koga podpreti. Tudi v SMC o podpori še niso odločeni. Od Pahorja tudi pričakujejo več napora pri iskanju primernih kandidatov.

Kot je po posvetu pri Pahorju povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, je predsedniku republike povedal, da so želeli v SD podpreti kandidaturo Terška, ker pa je umaknil soglasje, morajo znova razmisliti, koga podpreti. Na vprašanje, ali bi bili pripravljeni podpreti kandidaturo Trstenjakove, ki jo je v torek predlagala SDS, ni mogel odgovoriti. O njej bodo razpravo v poslanski skupini opravili prihodnji teden, je dejal.

V SD po besedah Hana morebitnega svojega kandidata ne nameravajo predlagati, saj se jim zdi prav, da se kandidati na poziv prijavijo sami. Dejal je še, da jim je Pahor povedal, da bi lahko DZ o predlogu za ustavnega sodnika odločal že na novembrski seji.
 

Odprte kandidature za guvernerja Banke Slovenije in varuha človekovih pravic


O kandidatih za novega guvernerja Banke Slovenije se bodo po besedah Hana v SD odločali potem, ko bo potekel rok za prijavo kandidatov (torej po 2. novembru). Tudi odločitve o tem, koga izmed devetih prijavljenih kandidatov na razpis za novega varuha človekovih pravic so pripravljeni podpreti, še niso sprejeli. Odločili se bodo, ko bodo opravili pogovore s kandidati, ki se jim želijo predstaviti. »Se pa zavedamo, da je za imenovanje varuha potrebnih 60 glasov. Zato bomo tu državotvorni, ker država varuha človekovih pravic potrebuje,« je dejal.

V SMC so po besedah namestnice vodje njene poslanske skupine Janje Sluga Pahorju v pogovoru izrazili pričakovanje, da bodo odločali o kakovostnih kandidatih z ustreznimi kompetencami in bogatimi izkušnjami, predvsem pa z visoko stopnjo osebne integritete. Zato si v SMC želijo, da predsednik vloži več napora v iskanje ustreznih kandidatov in s tem omogoči, da je izbira čim bolj kakovostna.
 

Pintarja premalo poznajo


Kandidata Boštjana Pintarja v SMC po besedah Sluge premalo poznajo, da bi se lahko opredelili o njem, druge kandidate pa za zdaj jemljejo zgolj kot neformalne kandidate, tudi Verico Trstenjak. V tem kontekstu je bilo po njenih besedah omenjenih nekaj imen, »a dokler predsednik republike o njih ne razmisli, se nam nobenega od njih ne zdi primerno izpostavljati«. Sami sicer niso izpostavili nobenega imena. Po besedah Sluge so se s Pahorjem še dogovorili, da se slišijo takoj po 1. novembru in opravijo še en krog pogovora.

Glede kandidatov za guvernerja Banke Slovenije je Sluga povedala, da se bodo o odločali šele potem, ko bo znano, kdo je prijavljen na razpis, o kandidatih za varuha človekovih pravic pa bodo odločitev sprejeli, ko se jim bodo ti predstavili. Ena od primernih kandidatk zanje je sicer nekdanja poslanka SMC Jasna Murgel.

Popoldne bo Pahor opravil posvet še z vodji poslanskih skupin Levice, NSi, SAB in DeSUS. Že včeraj je opravil pogovore z vodji poslanskih skupin SDS in LMŠ. V SDS so mu povedali, da v stranki predlagajo in podpirajo Trstenjakovo, ki s kandidaturo soglaša. V LMŠ so izpostavili, da podpirajo Terška, ki pa je kasneje soglasje h kandidaturi umaknil. Slednje so v stranki danes obžalovali. Zapisali so, da je bil Teršek idealen kandidat in da umik soglasja predstavlja veliko izgubo v boju za višji ugled ustavnega sodstva in zaupanje ljudi v pravno državo nasploh.

Zapisali so še, da je o njihovi podpori Trstenjakovi še prezgodaj govoriti ter da se bodo o morebitni podpori novim kandidatom še pogovarjali na posvetovanjih znotraj poslanske skupine. »Naše mnenje pa je, da bi se zaradi zagotavljanja poštene in enakopravne obravnave v prihodnje vsi kandidati, ki želijo kandidirati za ustavnega sodnika, morali prijaviti na javni poziv predsednika republike,« so zapisali.

Komentarji: