Težke vozičke s hrano bodo potiskali roboti

V slovenjgraški bolnišnici upajo, da bodo robote lahko kupili z nepovratnimi evropskimi sredstvi. 
Fotografija: V kuhinji dnevno pripravijo do 800 obrokov. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
V kuhinji dnevno pripravijo do 800 obrokov. FOTO: Tadej Regent

Slovenj Gradec – V bolnišnici Slovenj Gradec nameravajo s triindvajsetimi sanacijskimi ukrepi letos privarčevati 2,7 milijona evrov. To je največ, za kolikor še lahko zategnejo pas, a bodo konec leta kljub temu v rdečih številkah. 

Direktor bolnice Janez Lavre ocenjuje, da bo bolnišnica zabeležila izgubo v višini 293 tisočakov, poslovanje pa uravnotežila leta 2020 ali leto kasneje. »Sanacijski ukrepi bodo imeli minimalen vpliv na oskrbo pacientov in na zaposlene,« trdi Lavre in napoveduje, da bo bolnišnica kljub varčevanju ohranjala investicije in razvoj, tudi v robote, ki bodo po bolnišnici dostavljali hrano.

Do prihrankov bodo prišli z zmanjšanjem laboratorijskih preiskav v antikoagulantni ambulanti, z zmanjšanjem števila nadur inštrumentark, s spremembo dela v administraciji, povečanjem operacij krčnih žil po metodi Evla, pod drobnogledom pa bodo tudi seti sanitarnega materiala, uporaba tonarjev za tiskalnike in strokovna izobraževanja zaposlenih.
 

Zaposlitev za osem specialistov


»Pri napovedih poslovanja za letošnje leto sem previden, saj ne vem, kaj se bo zgodilo s trinajstimi specializanti, ki bi se po pogodbi morali zaposliti v naši bolnišnici,« je povedal Lavre. Po dosedanjih izkušnjah, se to ne dogaja, s čimer se po Lavretovih besedah dela nepopravljiva škoda. »Pacienti so zaradi tega opeharjeni,« trdi direktor koroške bolnišnice, v kateri nimajo velikih kadrovskih problemov, a jim zdravnikov vseeno primanjkuje. »Takoj bi lahko zaposlili osem specialistov,«
 je rekel Lavre in dodal, da zdravniki slovenjgraške bolnišnice ne vlagajo odpovedi ali grozijo, da bodo to storili. 

V bolnišnici bodo letos največ denarja, kar 3,4 milijona evrov, vložili v zgradbe. Pripraviti želijo projekte za nadomestno gradnjo za dotrajani kirurški blok in nadaljevati z obnovo kuhinje. Če bodo uspeli na razpisu za nepovratna evropska sredstva, bodo od kuhinje do oddelkov hrano razvažali roboti. Ti naj bi nadomestili ekipo desetih ljudi, ki morajo vozičke s hrano, težke od 120 do 160 kilogramov, večkrat na dan potiskati najprej v dvigala, potem pa po dolgih hodnikih razvejane bolnišnice.
 

Roboti niso znanstvena fantastika


Naložba, ki bi stala 1,6 milijona evrov, bi se povrnila v sedmih letih, če bi se odločili, da bi jo financirali sami. V bolnici zaradi desetih robotov nihče ne bo izgubil službe, saj bodo zaposlene prerazporedili. Direktor Janez Lavre je sprva napovedoval, da bo bolnišnica preko avstrijskega podjetja Sumetzberger tehnologijo kupila od južnokorejske družbe Yujin robot, a se za posel zanima tudi družba iz Italije.
FOTO: Tadej Regent
FOTO: Tadej Regent

Ne glede na to, od koga bodo kupili tehnologijo, je v projekt vključeno ravensko podjetje Viptronik, ki bo rešilo problem komunikacije med roboti, dvigali in vrati. V evropskih bolnišnicah takšnih robotov še nimajo,  v tujini pa jih uporabljajo v Južni Koreji in na Novi Zelandiji, na njihovo uvedbo pa se pripravljajo v desetih bolnišnicah na Kitajskem in dveh bolnišnicah v Dubaju.

Robote bodo v slovenjgraški bolnišnici uporabljali tudi za prevoz zdravil, sanitetnega materiala in umazanega perila. V bolnišnici Slovenj Gradec vsak dan postrežejo okoli 800 obrokov. Pripravljalna dela za uvedbo robotov (obnova kuhinje, dveh dvigal in nadgradnja brezčičnega omrežja) bo bolnišnica financirala sama. 

Komentarji: