Tihotapljenje prek Slovenije se nekaterim izplača

Na tožilstvu so zavrgli ovadbo proti trem Romunom, ki so tihotapili mrtve ptice, ker »niso vedeli, kaj prevažajo«.
Fotografija: Pošiljke mrtvih ptic so največkrat namenjene proti Italiji. FOTO:  Tjaša Zagoršek, Dopps
Odpri galerijo
Pošiljke mrtvih ptic so največkrat namenjene proti Italiji. FOTO:  Tjaša Zagoršek, Dopps

Ljubljana – Edino, kar mora tihotapec nezakonito pobitih ptic reči slovenskim organom pregona, ko ga ti dobijo s plenom, je, da se ne zaveda protipravnosti svojega dejanja, oziroma pove, da se mu ne sanja, kaj prevaža. Slovensko tožilstvo namreč v takem primeru pregon zavrže. Kaj s tem sporočajo kriminalcem?
 
»Da lahko nečedne posle brez strahu nadaljujejo,« pravi Tjaša Zagoršek, varstvena ornitologinja iz društva za opazovanje in proučevanje ptic (Dopps), ki je šla po sledi lanskega tihotapskega dogodka v Lukovici.
 
Oktobra lani je mobilni carinski oddelek iz Ljubljane v Lukovici ustavil avtobus s prikolico, v njem pa petnajst škatel z več kot 1340 mrtvimi pticami zavarovanih vrst. Pobili so jih v Romuniji, cilj je bila Italija. Slovenske organe, ki so pošiljko odkrili, so tedaj hvalili tudi tuji mediji. A epilog je vse prej kot hvale vreden. Zagorškova je na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani pridobila sklep o tožilski odločitvi v tem primeru in zgrožena ugotovila, da je bila kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami po kazenskem zakoniku proti trem osumljenim državljanom Romunije zavržena, ker da ni bil podan utemeljen sum, da bi osumljeni storili naznanjeno kaznivo dejanje. Ali kot piše v »spisu«: ker ni bilo »s potrebno zanesljivostjo izkazano, da bi osumljenci vedeli, kaj prevažajo, ter da bi se zavedali protipravnosti svojega ravnanja«.
 

Kaj tožilstvo sporoča organom pregona?


Tožilstvu poboji ptic niso mar? FOTO: Tjaša Zagoršek, Dopps
Tožilstvu poboji ptic niso mar? FOTO: Tjaša Zagoršek, Dopps


Po Zagorškovi je glede na količino tihotapljene pošiljke »skrajno neverjetno, da osumljenci, odgovorni za prevoz, niso vedeli ničesar o ilegalni pošiljki in da jim tudi ni bilo jasno, od koga so jo prevzeli ter komu v Italiji je bila namenjena«. Prav zahvaljujoč »nevednosti« je tožilec ovadbo zavrgel. Ali bi prišel do enakega sklepa tudi v primeru prevoza drog ali orožja, se sprašujejo na Dopps: »In kakšno je sporočilo takšnega sklepa za organe, ki na terenu iščejo nezakonite pošiljke? Da je njihovo delo zaman?«
 
Ornitologi že leta opozarjajo na vseevropski naravovarstveni problem tihotapljenja ptic pevk in na dobro organizirano obliko kriminala, ki cveti zlasti na območju jugovzhodne in srednje Evrope. Znano je tudi, da so prav Slovenija, Hrvaška in Madžarska glavne tranzitne države, prek katerih kriminalci v smeri italijanskega črnega trga za mastne zaslužke vsako leto pretihotapijo na desettisoče ptic.
 

Italija na črnem seznamu zločinov proti živalim


Črni trg z živalmi in njihovimi deli je po obsegu takoj za trgovino z ljudmi, drogami in orožjem. Vodilna v nezakoniti trgovini z ogroženimi vrstami je prav sosednja Italija, kjer so izračunali, da se okoljske kršitve dogajajo na vsakih 43 minut, zločini proti živalim in divjadi pa predstavljajo 22 odstotkov vseh okoljskih kaznivih dejanj.

Na pogoste tranzite uplenjenih ogroženih vrst ptic prek Slovenije je že v preteklosti opozarjal Bojan Dobovšek, profesor mariborske fakultete za varnostne vede. Kot je ugotovil, je bila že tedaj cilj tihotapljenja ptic prek našega ozemlja največkrat Italija, ptice pa so tihotapili večinoma iz Hrvaške, Srbije in Črne gore. Večino nezakonitih pošiljk so odkrili na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje.

Komentarji: