Osebje v domovih za upokojence že povsem izčrpano

Na novinarski konferenci so sodelovali vladni govorec, minister za zdravje in minister za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Novosti glede epidemije koronavirusa in vladnih ukrepov so danes predstavili minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Ciglar kralj ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.


Cigler Kralj je opozoril, da je v nekaterih domovih za upokojence, kjer je okuženih veliko, osebje že zelo izmučeno. Vlada bo najhuje prizadetim domovom skušala zagotoviti zdravstvene ekipe, ki jim bodo priskočile na pomoč, je zagotovil minister. Ker številni domovi, zaradi svoje arhitekturne zasnove ne morejo zagotavljati primerne delitve okuženih in zdravih, na ministrstvu za delo iščejo alternativne rešitve.

Če se družina odloči varovanca iz doma vzeti domov, se oskrba v domu še vedno zračunava, je pa oskrbovanec opravičen plačila stroškev hrane, je pojasnil minister Cigler Kralj, ki sicer meni, da takšna ureditev ni najboljša. Na svojce varovancev je apeliral, naj preden oskrbovanca vzamejo domov dobro premislijo, saj se takšna oseba do konca epidemije ne bo več mogla vrniti v dom. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je zagotavil, da skušajo varovancem v domovih po najboljših močeh omogočiti nemoteno bivali dalje in  hkrati primerno zdravstveno varstvo. Kritično je zlasti pomanjkanje osebja in ustreznega kadra za oskrbo v domovih upokojencev, je izpostavil minister.
 

Nejasnosti glede ukrepov


Na vprašanje novinarke RTV Marte Razboršek, po kakšnem ključu se Slovencem, ki se vračajo iz tujine izdaja karantenske odloke, minister za zdravje ni znal odgovoriti, saj pravi, da sam te odloke zgolj podpisuje, izdaja pa jih Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ). Kljub temu je minister menil, da Slovence, ki se v domovino iz skandinasvkih držav vračajo danes, najverjetenje čaka karantena. 

Vsi zdravstveni delavci, ki so vključeni v reševanje problematike bodo ustrezno nagrajeni, je zagotovil Gantar, vendar številk ni znal navesti, saj meni, da v tem trenutku to ni prioriteta. Meni, da je v danem trenutku zaupanje premierjevi besedi dovolj.

Minister Gantar sicer zagotavlja, da se vse ukrepe sprejema z najboljšimi nameni, priznal pa je, da glede koristi številnih ukrepov konsenza stroke še ni. Zatrdil je tudi, da so protesti proti dodatnim pooblastilom policije nepotrebni, saj ta zgolj ščitijo ljudi. Na nadaljna novinarska vprašanja ni več želel odgovarjati.
 

Preberite še:

Komentarji: