Protestniki proti zastaranju kriminalnih dejanj oblastnikov

Napovedali so, da bodo v primeru spremembe kazenskega zakonika začeli zbirati podpise za referendum.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Petkovi protestniki so se danes zvečer zopet zbrali na Trgu republike v Ljubljani, kjer so opozarjali na morebitno protipravne predloge dopolnitve kazenskega zakonika. V primeru sprejetja teh dopolnitev so tudi v Protestni ljudski skupščini napovedali zbiranje podpisov za referendum.

image_alt
Zastaranje kazenskega pregona kot nagrada

»Predlog spremembe kazenskega zakonika je celotna stroka označila za neprimeren in hkrati tudi protipraven saj predlagane spremembe sploh ne sodijo v kazenski zakonik temveč kvečjemu v zakon o kazenskem postopku. Če jim bo uspelo skrajšati zastaralne roke, bi s tem avtomatično zastarali: TEŠ 6, Trenta, vsa kriminalna dejanja ob nabavi zaščitne opreme in večina njihovih umazanih poslov v zadnjih dveh letih! S spremembo zakonika bi bila v praksi izvedena amnestija ravno za največje izvajalce gospodarskega in političnega kriminala, ker pravni procesi ravno v tovrstnih kompleksnih primerih vedno trajajo več let,« so protestniki zapisali v sporočilu za javnost. Zapisali so, da ne bodo dopustili, da jim to tudi uspe.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V primeru, da bo predlagana sprememba zakonika potrjena v DZ, bodo skupaj z ostalimi aktivističnimi organizacijami in širšim zavezništvom civilne družbe – med drugim so to napovedali pri Inštitutu 8. marec – takoj začeli zbirati podpise za referendum o spremembi kazenskega zakonika.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V sporočilu za javnost so se obregnili še ob Janšo, ki »preusmerja pozornost od ključnih tem s provokacijami Kitajske, za katere že plačujejo ceno slovenska podjetja in s provokacijami pri-stran(kar)skih novinarjev, ki pljuvajo na zgodovino NOB v Sloveniji zato, da bi podžigali načrtno ustvarjene razprtije.«

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na shodu so opozorili tudi, da so v sklopu iniciative Glas ljudstva v sredo na politične stranke in sodelujoče na prihajajočih državnozborskih volitvah naslovili 138 zahtev, do katerih pričakujejo, da se jasno opredelijo. S tem si želijo, da bi bili volivci pred volitvami o političnih opcijah, o katerih se bodo izrekali, bolje seznanjeni.

Petkovi protestniki so se danes zbrali že 92. petek.

Preberite še: