Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Trajnostno financiranje cest

Doslej mestom za sofinanciranje odobrenih za 160 milijonov evrov projektov, končno v konkurenci tudi cesta v Celju
Gradbiščna tabla na bodoči severni vezni cesti v Celju, ki že dolgo čaka, da bo Mestna občina Celje kje našla denar za gradnjo. FOTO: Brane Piano/Delo
Gradbiščna tabla na bodoči severni vezni cesti v Celju, ki že dolgo čaka, da bo Mestna občina Celje kje našla denar za gradnjo. FOTO: Brane Piano/Delo
Brane Piano
29. 5. 2018 | 08:00
2:57
Koper, Celje – Združenje mestnih občin Slovenije (ZMOS) s sedežem v Kopru je objavilo nov poziv slovenskim mestnim občinam za prijavo na sofinanciranje urejanja trajnostne mobilnosti v mestih. V 11 mestih je bilo doslej za sofinanciranje izbranih 59 projektov v skupni vrednosti 160 milijonov evrov, ki bodo lahko iz mehanizma CTN dobili 102 milijona evrov.
 
Po tokratnem pozivu ZMOS se lahko mestne občine potegujejo za do 85-odstotno nepovratno financiranje upravičenih stroškov oziroma za 9,9 milijona evrov iz mehanizma CTN kohezijskega sklada, za kar EU prispeva 8,4 milijona evrov, državni proračun pa 1,5 milijona evrov.
 
Pogoj je, da imajo mesta sprejete prometne in trajnostne urbane strategije. Po zaključku poziva bodo imele devet mesece časa za uskladitev vlog z Ministrstvom za infrastrukturo. ZMOS je kot posredniški organ za izbor projektov teritorialnih naložb v tej finančni perspektivi zaključil tri povabila v okviru mehanizma CTN in sicer za energetsko učinkovitost večstanovanjskih stavb v javni lasti, za urbani razvoj ter za trajnostno mobilnost.
 
Najnovejši poziv je še odprt, zato vsi projekti, ki jih bodo mesta  prijavila še niso znani. Na Mestni občini (MO) Celje pa so že napovedali, da bodo s pomočjo evropskih sredstev ob severni vezni cesti, ki jo načrtujejo že vrsto let in na bodoče gradbišče le navažajo nasipni material, zgraditi tudi kolesarske steze in pločnike. S tem je končno jasno, kako bo Celje skušalo financirati cesto, za katero imajo v letošnjem proračunu predvideno le nadaljevanje pripravljalnih del.
 
Severna vezna cesta kot navezovalna cesta med naseljema Ostrožno in Nova vas z navezavo na Dečkovo naselje je za Celje pomembna zaradi načrtovanega krožnega javnega avtobusnega prometa, za katerega župan Bojan Šrot obljublja nakup avtobusov na plin in plinske postaje oziroma črpalke še v letošnjem letu.
 
A vezne ceste, kjer bodo poleg pločnikov in kolesarskih stez morali zgraditi krožišče in avtobusna postajališča, dolga pa je le 450 metrov, še ne bo letos. Skupščina ZMOS bo lahko predvidoma šele avgusta potrdila prijavljene projekte, nato pa bodo imela mesta še do sredine leta 2019 čas, da vloge uskladijo z ministrstvom za infrastrukturo. Potem bo potrebno izvesti razpis za oddajo del in cesto tudi zgraditi. Dokončanje del torej ni pričakovati pred letom 2020.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine