Uefa in Bruselj z roko v roki za cepljenje in zeleni načrt

»Kot voditelji organizacij v Evropi bi se morali cepiti in pokazati, da tega ne govorimo samo drugim in da sami kaj naredimo,« je povedal Aleksander Čeferin.
Fotografija: Predsednik Uefe in predsednica evropske komisije si želita, da bi sporočila o pravih vrednotah in ciljih poslali tudi mladim. FOTO: Etienne Ansotte/EK
Odpri galerijo
Predsednik Uefe in predsednica evropske komisije si želita, da bi sporočila o pravih vrednotah in ciljih poslali tudi mladim. FOTO: Etienne Ansotte/EK

Bruselj – Intenzivno sodelovanje v kampanjah za cepljenje proti covidu-19 in uresničevanje zelenega načrta sta bili osrednji temi sestanka predsednika Uefe Aleksandra Čeferina s predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Čeferin je v pogovoru z bruseljskimi dopisniki povedal, da sta se z Ursulo von der Leyen strinjala, da bi »morali skupaj podpirati nujno potrebnost cepljenja«. Ker se pojavlja veliko dvomov, bi lahko s skupnim pristopom prepričali ljudi o njegovi koristnosti. Hitro se bo cepil tudi sam. »Najino mnenje je, da bi se mi kot voditelji nekih organizacij v Evropi morali cepiti in pokazati, da tega ne govorimo samo drugim in da tudi sami kaj naredimo. Težko bi zahteval od igralcev in navijačev, da se cepijo; ko bi vprašali mene, pa bi rekel, da še malo čakam, kako in kaj, je še pojasnjeval Čeferin.

Posvetila sta se uresničevanju zelenega načrta EU. Uefina fundacija za otroke sicer po Čeferinovih besedah ogromno pomaga otrokom po svetu, a premalo da naredijo na področju ekologije. »Če otroci v prihodnosti ne bodo imeli čistega zraka, bo čedalje več bolezni in posledice bodo trpeli pozneje,« je nadaljeval. Oba močno podpirata evropski model športa. »To je šport, ki ni rezerviran samo za elite, je solidaren in vlaga po vsej Evropi«. Tako bi nasprotovali zaprtim sistemom, ki so namenjeni le pridobivanju dobička.

image_alt
Na pragu največjega cepljenja v zgodovini

 

Uefa ima doseg 3,5 milijarde ljudi


Konkretni skupni projekti za zeleni načrt in cepljenje bodo še pripravljeni. »Uefa ima ogromen doseg, daleč iz Evrope, približno 3,5 milijarde ljudi,« je pojasnjeval moč organizacije, ki jo vodi. Zato ima Uefina podpora zelenemu načrtu in cepljenju velik pomen. Predsednica Ursula von der Leyen mu je po njegovih besedah jasno povedala, »da če naši najboljši igralci, ki jih mladi gledajo kot njihove idole, povedo, da je treba skrbeti za okolje in se cepiti ne samo zaradi sebe, temveč da zavaruješ tudi svoje bližnje in ljudi, s katerimi si v stiku, pomeni veliko.«

Čeferin ne vidi razloga, da kampanja za cepljenje ne bi bila enako močna, kot so druge kampanje, denimo dolgoletna za spodbujanje spoštovanja vseh (Respect). »Upam pa, da bo lažje iztrebiti ta virus kot rasizem. Prepričan sem, da bo tako.« Pogovarjala sta se o solidarnosti in boju proti vsakršni diskriminaciji. Med članicami Uefe imajo stoodstotno podporo za takšne projekte, četudi zadevajo skupine, kot so LGBTI+. Čeprav je Uefa po državah bistveno večja od EU, »smo precej bolj enotni od nje«. »Moramo uporabiti vrhunski nogomet, ki prinaša sredstva in gledanost, da naredimo kaj več,« je še povedal.


Naveličani negativne energije


Poudaril je, da so časi težki, tudi za EU, doseg in vpliv športa pa sta lahko izjemno koristna. To je smoter takšnih srečanj v težkih časih, da skupaj naredijo »kaj dobrega za čudovito celino Evropo«. Ta teden se je že sestal s predsednikom evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. »Ne samo v Sloveniji, tudi širše smo naveličani konstantne negativne energije in problema, kdo s kom sodeluje.« Tudi za EU pa je bilo presenečenje, da so v Uefi uspešno in brez incidentov med pandemijo odigrali več kot 600 mednarodnih tekem. To je 'know-how', ki je uporaben še za koga drugega, je povedal.  
 
»Dajmo covidu-19 rdeči karton, da bodo naši stadioni spet polni navijačev, lokalni parki in igrišča pa polni radosti,« je na twitterju objavila Ursula von der Leyen. Veseli jo, da bo Uefa z njimi tudi pri začetku podnebnega pakta.
 

Preberite še:

Komentarji: