UKC Maribor: Ni potrebe za preplah, če smo cepljeni proti ošpicam

V UKC Maribor so prepričani, da so pri doslej ugotovljenih primerih ošpic ukrepali ustrezno.
Fotografija: Tudi če bi se pojavilo več primerov ošpic, menijo, da bi položaj obvladali. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Tudi če bi se pojavilo več primerov ošpic, menijo, da bi položaj obvladali. FOTO: Jure Eržen/Delo

Maribor – V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor po šestih odkritih primerih okužbe z ošpicami v tej sezoni zagotavljajo, da imajo položaj pod nadzorom. Pravzaprav je le en človek zaradi te okužbe potreboval bolnišnično zdravljenje. Obenem poudarjajo, da pričujoče dogajanje ponovno opominja, kako pomembno je cepljenje proti tej bolezni.

»Pri vseh ugotovljenih primerih smo preiskali vse možne kontakte, preverili njihov imunski status in ustrezno ukrepali,« je na današnji novinarski konferenci povedala vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor Lea Knez.

Prvega bolnika z ošpicami so obravnavali 13. maja po obravnavi na urgenci zaradi drugih zdravstvenih stanj. Zbolel je 38-letni moški, ki se je z ošpicami okužil najverjetneje med potovanjem v Srbiji in v preteklosti ni bil cepljen proti ošpicam. Od njega sta se okužila še dojenček in 40-letni moški, kasneje pa še zdravnica in medicinska sestra, ki sta na mariborski pediatrični kliniki zdravili dojenčka, ter članica družine prvega obravnavanega primera ošpic.

Vojko Berce s klinike za pediatrijo je pojasnil, da gre pri vseh teh ljudeh z izjemo 13-mesečnega otroka za »blag potek« obolenja, zato so bili pregledani le ambulantno in prepuščeni v domačo oskrbo. Tudi dojenček je zdaj že zdrav in doma.

Zdravnica in medicinska sestra sta po besedah predstojnice klinike za pediatrijo Nataše Marčun Varda zdaj v bolniškem staležu in bosta ostali doma, vse dokler bosta kužni.

V UKC Maribor poudarjajo, da pričujoče dogajanje ponovno opominja, kako pomembno je cepljenje proti tej bolezni. FOTO: Tadej Regent/Delo
V UKC Maribor poudarjajo, da pričujoče dogajanje ponovno opominja, kako pomembno je cepljenje proti tej bolezni. FOTO: Tadej Regent/Delo


Vzroka za preplah za zdaj ni tudi zaradi tega, ker je v regiji po besedah Sibile Unuk z oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja visoka stoponja precepljenosti otrok proti ošpicam. Ta zdaj znaša 95 odstotkov, kljub temu pa previdnost ni odveč.

Medicinska sestra, ki se je okužila v UKC Maribor, je bila v preteklosti cepljena z enim odmerkom, po stiku z okuženim dojenčkom konec maja pa je prejela še en odmerek cepiva, a ta očitno ni prijel. Zdravnica je bila v preteklosti cepljena z obema odmerkoma, a po ugotovitvah epidemiologov najverjetneje spada med tistih nekaj odstotkov, pri katerih cepivo ne deluje.

Kljub temu strokovnjaki priporočajo cepljenje kot najučinkovitejšo zaščito. »Cepljenje je eden najpomembnejših dosežkov medicine,« je poudaril Zvonko Baklan z oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja. »Več ko bo cepljenih ljudi, manj je možnosti, da se bo bolezen širila,« je dodal Karl Turk iz mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Učinkovitost cepiva proti ošpicam je 97-odstotna, pri čemer je pomembno, da je posameznik prejel oba odmerka. To velja zlasti za otroke, ki drugi odmerek cepiva po navadi dobijo pred vstopom v šolo. V primerih, da nameravajo med počitnicami potovati v kraje, kjer se pojavljajo ošpice, zdravniki staršem svetujejo, naj za drugi odmerek poskrbijo predčasno.

Že od minule sobote so v mariborski bolnišnici zaskrbljeni zaradi novih okužb z ošpicami. FOTO: Aleš Andlovič
Že od minule sobote so v mariborski bolnišnici zaskrbljeni zaradi novih okužb z ošpicami. FOTO: Aleš Andlovič


V UKC Maribor so prepričani, da so pri doslej ugotovljenih primerih ošpic ukrepali ustrezno. Prenos bolezni na zdravstveno osebje bi po njihovih zagotovilih težko preprečili, saj so zaščitni ukrepi po besedah Knezove že stalnica. Zdravnica je bila, kot rečeno, polno cepljena, medicinska sestra pa naj bi bila prav tako prepričana, da je prejela oba odmerka. Ko so ugotovili, da ni tako, je takoj prejela drugi odmerek. »Mislim, da drugega ne bi mogli narediti,« je povedala Marčun Varda. »Zakona, s katerim bi ljudi prisilili v cepljenje, nimamo. Lahko damo le priporočila,« je dodala.

Tudi če bi se pojavilo več primerov ošpic, menijo, da bi položaj obvladali. »V danih razmerah naredimo vse za bolnika in bolniki so bili in bodo ustrezno oskrbljeni,« je poudaril Baklan. »Večina bolnikov z ošpicami je lahko oskrbljenih na primarni ravni pri izbranem družinskem zdravniku ali pediatru, zato bolnišnica ob primernem delovanju vseh služb niti v primeru epidemije ne bi smela biti preobremenjena,« je pojasnila Knezova.

Komentarji: