UKOM po soglasje Bruslja, SMC jim očita zavlačevanje

Kljub temu da se je sedemdnevni rok vlade za poplačilo zaostalih terjatev STA iztekel, ta ostaja še brez sredstev za izvajanje javne službe.
Fotografija: Slovenska tiskovna agencija (STA) kljub določilom sedmega protikoronskega zakona ostaja brez proračunskih sredstev za izvajanje javne službe. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Slovenska tiskovna agencija (STA) kljub določilom sedmega protikoronskega zakona ostaja brez proračunskih sredstev za izvajanje javne službe. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Čeprav se je sedemdnevni rok vlade za poplačilo zaostalih terjatev Slovenske tiskovne agencije (STA) v četrtek iztekel, ta ostaja še brez sredstev za izvajanje javne službe. Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je namreč izpostavil, da je po sprejetju določil v sedmem protikoronskem zakonu, ki so jih tja umestili na predlog poslancev SMC, zdaj financiranje STA postalo neposredna zakonska obveznost in kot tako lahko tudi državna pomoč.

»Sprememba financiranja je odprla vprašanje, ali je slednje skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Glede na navedeno bo zakonsko določeni znesek STA nakazan takoj, ko bo evropska komisija dala pozitivno mnenje,« pojasnjujejo na Ukomu. Njegov direktor Uroš Urbanija pa je pojasnil, da so se na finančnem ministrstvu na Bruselj obrnili v četrtek. Kdaj pričakujejo odgovor, ni jasno.

Ne glede na najnovejšo informacijo o iskanju mnenja evropske komisije pa bi po mnenju vodstva STA morala vlada med tem zagotoviti nemoteno financiranje STA, saj zakon o STA še vedno velja in ji to obveznost nalaga. »Škoda bo enormna, še posebej, če se izkaže, da evropska komisija ne bo imela pripomb na izvajanje zakona. Nikakor pa to ne more biti izgovor za neplačevanje agencijskih tržnih storitev za vladno administracijo, ki jih vlada prav tako ne plačuje,« še dodajajo in nadaljujejo, da gre samo za iskanje novih in novih izgovorov, zavlačevanje z namenom finančnega izčrpavanja STA.

Nataša Pirc Musar. FOTO: Blaž Samec
Nataša Pirc Musar. FOTO: Blaž Samec


Financiranje je Ukom ustavil po tistem, ko od STA ni dobil vseh zahtevanih podatkov in dokumentacije, saj direktor Bojan Veselinovič trdi, da bi z nekaterimi posegel v uredniško avtonomijo, do nekaterih pa lahko po zakonu o gospodarskih družbah dostopa le vlada kot edina družbenica. Zakaj tega vlada ne zahteva, ni povsem jasno. Neizplačani znesek za opravljeno javno službo v oktobru, novembru in decembru znaša nekaj manj kot pol milijona evrov. Nadzorni svet pa je tako kot vsako leto STA odobril možnost črpanja revolving posojila v višini 250.000 evrov, kolikor naj bi tudi znašal približni znesek za pokritje plač okoli sto zaposlenih in sodelavcev STA.

Tudi ta poteza Ukoma glede STA je sicer že vnesla nemir v koalicijo, saj so se prav v SMC zavzeli za čimprejšnje poplačilo obveznosti. »Po naši oceni gre za zavlačevanje in izogibanje izpolnjevanju zakonskih obveznosti,« so komentirali v poslanski skupini. Menda pa v SMC poteka tudi debata o tem, da naj bi sami na vladi zahtevali sprejetje sklepa o poplačilu obveznosti do STA. Sami sicer za uspeh nimajo možnosti, po izstopu Desusa iz koalicije pa tudi vse manjše koalicijske partnerice napram SDS nimajo več večine v vladi.

Več iz te teme:

Komentarji: